I år er det 27.000 personer som er ferdige med introduksjonsprogrammet sitt og skal ut i arbeid eller utdanning. De som kommer til Norge må så raskt som mulig ut i arbeid eller en annen form for aktivitet.

Gode norskkunnskaper og å ha en jobb å gå til er det viktigste for å finne seg til rette i samfunnet. Arbeid gir tilhørighet, fellesskap, nettverk og mulighet til å kunne ta vare på seg selv. Arbeidsinntekt gir også mulighet for å komme inn på boligmarkedet og eie egen bolig.

Introduksjonsordningen har store forbedringsmuligheter. Nye NAV-tall og forskningsstiftelsen FAO viser at arbeidsledigheten hos førstegenerasjons innvandrere er tre ganger så høy som hos befolkningen for øvrig. I enkelte kommuner er det kun 6 av 10 innvandrere som har kommet i fast arbeid etter fullført introduksjonsprogram. Det er store forskjeller når det gjelder hvordan Kommunene lykkes i svært varierende grad med å få de nyankomne ut i arbeid.

Politikerne må sørge for at man også måler kvaliteten i integreringsarbeidet. Kommunene må se på integrering som et område hvor man skal levere gode resultater, på samme måte som innenfor skole og helse- og omsorgstjenester. De må sette seg resultatmål for introduksjonsordningen. Tydelige mål er viktig for å oppnå gode resultater. Kommunestyrene bør vurdere å kreve en årlig integreringsmelding.

Det er behov for et mer tilpasset og arbeidsrettet introduksjonskurs. Man bør prøve ut ordninger hvor introduksjonsmidlene kan overføres til en arbeidsgiver. De som kan jobbe, skal få lov til det, integreringsprosessen går raskere i jobb enn på kurs.

Det er også kommunenes oppgave å legge til rette for at kompetansen blir formalisert. Kommunen må kunne gi tilbud om oppdatering eller påbygging på tidligere utdanning slik at den kan brukes i Norge. Vi trenger raskere godkjenningsordninger for utdanning gjennomført i andre land. I dag er det for lang vei frem for de med utenlandsk utdanning.

En måte å sørge for raskere fullføring av programmet kan være å redusere introduksjonsstøtten til den enkelte og så tilby en sluttbonus ved fullført og bestått program. Vi bør også vurdere en ordning der private eller ideelle organisasjoner kan tilby introduksjonsprogram eller deler av dette.

Kreativitet og nytenkning må til for å gi flere mulighet til å slippe å være passive mottakere av sosialhjelp til å bli aktive og skattebetalende deltakere i sine lokalsamfunn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.