Sjøl var han med på å stifte det lille, lovende Sosialistisk Folkeparti – seinere Sosialistisk Venstreparti. Hadde klimasaken vært oppe i hans tid, hadde han neppe hevdet at det lille mindretallet som ikke tror de klimaendringene vi opplever nå i hovedsak er menneskeskapte, har rett.

Klimasaken

Jeg tok til å tenke disse tankene etter at jeg leste Arne Rune Gjelsviks artikkel, «Vi sier nei til klimastreik», i Romerikes Blad 14. mars 2019. Arne Rune Gjelsvik er hovedutvalgsleder for utdanning og kompetanse i Akershus Frp – og en hovedsak i artikkelen hans er at «klimasaken har mer preg av kunnskapsløs fanatisme enn fakta.»

Gjelsvik skriver: «Basert på all verdens forskning på klimaet på jorden gjennom historien, vet vi at klimaendringer alltid har foregått.

Lenge før den første oljen ble tatt opp og brent var det flere grader varmere på jorden enn det er i dag. Det har også vært kaldere perioder i jordens historie. Klimaet og temperaturen på kloden har endret seg, og fortsetter å endre seg.»

Barn og unge

Altså, tenker han, er klimaendringene ikke noe å bry seg om. Den oppgaven vi står overfor, er ikke å redde klimaet, men i tilpasse oss sjøl til klimaendringene. «Narrativet om menneskeskapte klimaendringer og konsekvensene av disse har skremt en hel generasjon av barn og unge, som fremfor å se på fremtiden med optimisme og glede, nå takket være klimahysterikere og alarmister, ikke ser en fremtid i det hele tatt. Alarmistene skremmer først barn og unge fra sans og samling, og bruker deretter de unges angst som sannhetsbevis for at noe må gjøres.»

Jeg skal ingenlunde rose meg av å vite «alt» om dette. Men som tidligere paleontologistudent er jeg veldig klar over at «klimaendringer alltid har foregått». Dét er det da heller ingen som benekter. Problemet er bare at klimaendringene går så veldig mye raskere nå enn tidligere. Og at det faktisk går an å forklare – i alle fall svært langt på veg – hvorfor dette skjer. Her må det, jeg hadde nær sagt dessverre, være flertallet som har rett – både flertallet av forskere og av «folk flest».

Derfor sier jeg, i motsetning til Arne Rune Gjelsvik, Ja! til klimastreik. Jeg beundrer svenske Greta Thunberg (15) som oppfordrer til skolestreik for klimaet. Og jeg beundrer alle de unge som jorda rundt følger i fotsporene hennes. Det er deres framtid dette gjelder, ikke framtida til sedate gamlinger som Gjelsvik og meg sjøl. Og det er framtida, ikke til «kloden» som Gjelsvik skriver, men til storparten av alt plante- og dyreliv på jorda. Det er faktisk alvor.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.