For matjorda og all den andre nyttige bruken av områdene som planene om ny rullebane legger bånd på. For flere tusen innbyggere i Sørbygda i Eidsvoll i svære, nye boligområder som kommunen har lagt til rette for, folk som vil oppleve en kraftig økning i støyplagene dersom nåværende østre rullebane blir til midtre rullebane.

Heldigvis er motstanden i ferd med å bli en brei bevegelse. Fra den siste uka gleder jeg meg stort over et krystallklart nei fra Senterpartiets landsmøte. Jeg jubler over at Eidsvoll Arbeiderparti har kommet til samme konklusjon. Og det er all grunn til å håpe på et enda breiere politisk flertall enn dette når kommunestyret i Eidsvoll tirsdag denne uka skal stemme over SVs forslag om å si nei til tredje rullebane. I tillegg til det overordna klimaspørsmålet handler det hos oss rett og slett om å forsvare våre egne innbyggere.

Nesten alle er enige om at vi må redusere klimautslippene, og Norge har forpliktet seg til det i Paris-avtalen. Men regjeringa har så langt ikke fått det til. Innafor transport utgjør utslipp fra fly en hoveddel, utslipp som stadig vokser fordi vi flyr mer og mer. Bare en fortsatt sterk vekst i flytrafikken i mange år framover vil gjøre det nødvendig med en tredje rullebane. Men da har vi rett og slett gitt opp klimakampen.

Jeg er glad i hovedflyplassen på Gardermoen. Den har betydd enormt mye for arbeid, næring og bosetting i distriktet vårt. Den er effektiv. Den er vakker – en av de flotteste jeg kjenner til i verden. Og den skal fortsette å være til nytte for oss i framtida. Vi skal fortsatt fly. Men veksten i luftfarten kan ikke fortsette i det uendelige. Framtida ligger ikke i økt flytrafikk.

Et nei til tredje rullebane må bety et JA til alternativene. Først og fremst et ja til massiv satsing på jernbane. Tre innenlands flystrekninger i Sør-Norge står på den europeiske topplista over trafikkmengde. Alle med avstander som egner seg for lyntog. Det er ingen grunn til at nordmenn skal måtte reise nesten to og en halv ganger så mye med fly som svenskene. Bergensbanen var en nasjonal bragd for hundre år sia. SV er mer enn klare for versjon 2, og derfor vil vi investere de store pengene på jernbane.

Eidsvoll vil si NEI til tredje rullebane, og vi vil ha de gode romeriksnaboene våre med oss i kampen!

LES OGSÅ: Om behovet for en tredje rullebane

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.