Ikke ett ord. Hvorfor? Fordi da jeg sjekket lokale venner på Facebook så jeg at litt for mange av dem var medlemmer av en organisasjon jeg ikke har sansen for i det hele tatt, «Slå ring rundt Norge». Og, noen av dem var også harme på meg og oss journalister og sa vi ikke var i nærheten av å skjønne noe som helst og at vi ikke representerte folket. Så, da så.

Vi skriver derfor ikke om Sylvi i det hele tatt, vi vil ikke ha folk fra Dal, Teie, Sundet eller andre steder på fleskenakken. Derfor, denne teksten blir nedtegnet på FNs poesidag: Verdens poesidag er en FN-dag som markeres den 21. mars hvert år, etter at den ble innført av UNESCO i 1999. Formålet med dagen er å skape oppmerksomhet rundt lesing, skriving, publisering og læring av poesi over hele verden.

Les Annabelle

Så, vi slår igjen et slag for lyrikkens rare, dumme, fine, skakke, viktige, irriterende, smilende, gråtende og til tider givende vesen. I kraft av jobben som en helvetes journalist har vi fått i hende et par nye diktsamlinger. Den første vi fikk har den nydelig tittelen «Våren er en gammel mann», skrevet av Annabelle Despard som vi mener er vel verdt å lese:

Våren er en gammel mann

utslitt etter vinteren

Han går med staver, vil se sportslig ut

spidder et papir i veikanten

pirker i en snøklatt strødd med grus

ser hvitveis med forundring

gjenkjennelse og frykt.

Blues til Jimmy

Bok nummer to visste vi ville komme. Den er skrevet av forfatterkompis, og Buicken-medlem, Lars Saabye Christensen. Boka heter «En blues for Jimmy Nicol». Den tar for seg de tretten hektiske dagene da Jimmy Nicol fra London ble hyret inn som vikar for Ringo Starr.

Sistnevnte måtte fjerne mandlene rett før Beatles skulle ut på verdensturne, og Nicol ble på kort varsel leid inn for å holde styr på Love Me Do etc. Dagbladets fotograf, Johan Brun, var i København da bandet åpnet turneen i juni 1964 og han tok utrolig mange ikoniske bilder. Disse negativene og bildene har i over femti år vært stuet bort og ble nylig gjenfunnet i vårt avishus og seinere skannet inn av Norsk Folkemuseum. En skatt. Teksten til Saabye er et langdikt, vi tar et lite utdrag:

Det er han som kommer når man ringer

Det er han som stepper inn

Det er han som tok telefonen 3. juni 1964

da Ringo Starr måtte ta mandlene

Det var Brian Epstein som ringte

Det var Jimmy Nicol som kom

Det var Jimmy Nicol som steppet inn

Men avlyser ikke en turne pga av mandler

Man avlyser ikke før alle mann er døde

Georg Harrison ville avlyse

Et band er et band er et band:

The Beatles.

Den store Hans

På verdens poesidag må vi også ta fram et lite dikt av mester Hans med etternavn Børli fra Skotterud, fra skogen, fra verden, fra harens puls. Børli som i år vil bli feiret ettersom det er 100 år siden han ble født.

Fangen

Tanken stanger mot pannebeinet

omgitt av et blodig mørke.

Utenfor suser

stjernetreet. Nær

så nær at

de ytterste bladene

rører ved munnen.

Fra boka «Isfugl» (Aschehoug forlag 1970).

Takk for følget denne lørdagen, som sagt ikke ett eneste ord om Listhaug. Vi bærer hennes kors mot dommedag, vi bærer hennes lys mot neste solnedgang, vi bærer hennes retorikk på en seng av fordommer. Nei, vi bærer oss selv hjem via et vak i Risa. Via et pust i den vesle Lysakerbakken. Vi bærer verden på våre skuldre. Nei, vet DE hva! Det orker vi ikkje. Jeg forblir din stumtjener. (Fra samlingen «Jeg skyggebokset med Gud utenfor Menighetshuset i april 1973»).

MER FRA STABBES SNAKKBAR

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.