I et innlegg i EUB 7. september skriver gruppeleder for Høyre i Nannestad, Christian Bendz, at Senterpartiets bekymring rundt kommunereformens progresjon de neste fire årene er patetisk og kaller det svartmaling. Han henviser til en sak tidligere denne uken, der Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum kom på besøk til Nannestad. Vel, jeg vil oppfordre Christian Bendz til å lese hele den nevnte sak, der hans egen stortingsrepresentant, Tone Trøen, bekrefter det partilederen og jeg ytrer bekymring mot; nemlig at vi vil se ytterligere sammenslåinger den kommende perioden.

Ærlighet varer lengst, også i valgkamp

Også Høyre-statsråd fra Bærum i Akershus, Jan-Tore Sanner, er ærlig på at det vi har sett av kommunesammenslåinger i Norge hittil bare er en forsmak på hvilke mål den sittende regjering har for reformen. Per Sandberg sier, sågar, til Klassekampen 31. august at antall norske kommuner skal reduseres fra dagens 428 til 160.

Jeg og Christian Bendz er utvilsomt uenige i hvor mye lokale vedtak og demokratiske prosesser skal vektlegges i avgjørelser om kommunesammenslåinger, men debatten om kommunereform, og alle andre debatter for øvrig, bør uansett foregå med et ærlig bakteppe. 

Tilrettelagt for storkommune på Øvre

I rådmannens tilrådning til nytt kommunekart i Akershus foreslås Nannestad slått sammen med Gjerdrum, Hurdal og Ullensaker. Samtlige prosesser i de nevnte kommunene har vist at denne sammenslåingen ikke er ønskelig fra innbyggere eller lokalpolitikere, men etter de omstridte tvangssammenslåingene på Nedre Romerike må Bendz tilgi meg om jeg ikke har tillit til at den sittende regjering vil respektere disse prosessene. Det har vært en systematisk uvilje til å lytte til folk de siste fire årene, og ingenting tyder på at dette vil endre seg, heller tvert imot. Nå er reformapparatet satt i gang, og fire nye år med borgerlig regjering vil bety kroken på døra for mange norske kommuner.

Senterpartiet vil ha sterke kommuner med tjenester nær folk. Derfor vil vi at kommunenes tid og penger skal gå nettopp til dette; utvikling av tilbud for innbyggerne. Ikke flere tidkrevende og dyre utredninger og byråkratiske prosesser.

Gjeld som argument

Bendz presenterer gjeld i kommunen som en god grunn til å slå seg sammen med omkringliggende kommuner. Det faktum at Ullensaker i dag har over dobbelt så mye kommunegjeld som Nannestad ser ikke ut til å bli tatt videre hensyn til i dette regnestykket. Hvordan knappe 800 millioner kroner skal bli lettere å betjene om man legger til 2 milliarder i samme gjeldspost virker, i beste fall, som kreativ regning. Sammenliknet med Ullensaker er ikke gjeldsveksten i Nannestad nevneverdig, med en økning på 1907,- pr. innbygger fra 2006 ser Ullensaker på en økning pr. innbygger på 27 930,- i samme periode. (Kilde: kostra/SSB). Den ukuelige troen på at kommunesammenslåing er svaret på alle verdens problemer slutter aldri å imponere meg.

Størst eller best?

Høyre har ett svar på alt: større enheter. Til tross for at det, gang på gang, dokumenteres at det ikke er noen sammenheng mellom kvaliteten på tilbudene i store kommuner og i små kommuner. Det som riktignok viser seg er at innbyggere i små kommuner er bedre fornøyd med kommunale tjenester enn i store kommuner. Tjenester nær folk gir trygghet og trivsel.

Jeg har ennå ikke barn, men når jeg får det har jeg et ønske om at barna mine skal gå på en så god skole som mulig, ikke en så stor skole som mulig. Mamma er fortsatt sprek, men når hun ikke er det lenger ønsker jeg at hun skal få komme til best mulig sykehjem, ikke størst mulig sykehjem.

Ved dette valget stemmer jeg på nærhet og trygghet. Jeg stemmer på respekt for folkestyre og lokaldemokrati. Jeg stemmer på røtter òg vinger. Jeg stemmer på Senterpartiet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.