Mens mange av oss haster rundt i disse førjulstider med en ønskeliste i hendene og prøver å finne julegaver, kanskje til barn som egentlig har mer enn de klarer å sette pris på, vet vi at det finnes millioner av barn som ikke har en ønskeliste. De har bare ett ønske: å overleve.

Vi i Røde Kors tror at om flere hadde bedre kunnskap om hvordan disse barna har det, så ville flere hatt et ønske om å hjelpe dem. De som bidrar og ønsker å hjelpe skal vite at de med små midler kan gi barn i andre deler av verden en mulighet til å overleve og vokse opp. Det er ikke noe småtteri av en julegave!

Akkurat nå tilsvarer antall på barn på flukt cirka 30 millioner med alt det medfører av usikkerhet og traumer. Bare i Syria er 2,8 millioner barn internt fordrevne. I Bangladesh har titusener av barn ankommet etter å ha blitt fordrevet fra Myanmar, uten foreldre. Flere barn må flykte alene fordi foreldrene er døde eller ikke har mulighet til å bli med. Hvert femte sekund blir et nytt barn drevet på flukt et eller annet sted i verden.

I sykehusteltet til Norges Røde Kors i flyktningeleiren i Bangladesh utspiller det seg hver dag mange små mirakler. Barn blir født og overlever. Mødrene er ofte fullstendig utmattet og underernærte, etter uker og måneder uten nok mat og uten legetilsyn overhode. Vårt team klarer å redde mange, men dessverre ser vi også at det noen ganger er for sent. Tilstanden til de som oppsøker vårt feltsykehus der sier mye om grusomhetene de er blitt utsatt for. Men vi vet at vår tilstedeværelse gir håp til mange; foreldre kommer med sine barn, menn kommer med sine gravide koner. Vi redder liv.

I en annen del av verden, inne i Guatemalas regnskog, regner det kraftig. De dårlige veiene forvandles til små elver av gjørme utenfor et lite skur av bølgeblikk. Også her hjelper norske faddere: Røde Kors startet nylig et prosjekt i området for å fremme mor-barn-helse. I skuret av bølgeblikk bor alenemoren Etelvina med fem barn. Ett av dem er Elida. Hun går barbeint på gjørmegulvet. Elidas framtid er usikker. Overlever hun barndommen vil hun kanskje få egne barn altfor tidlig og ikke få noen utdanning. Mange har ikke råd til klær og skolebøker. Befolkningen her vet lite om sykdommer, symptomer, ernæring og helse. Basiskunnskaper om dette er noe av det Røde Kors prøver å lære bort her. Målet er at flere nyfødte skal vokse opp og bli sunne barn og ungdommer.

Et annet sted, i Libanon, er nesten én av tre personer i landet fordrevet fra Syria eller er flyktning fra et annet land. Mange flyktninger bor i telt utenfor byer og tettsteder. Barna her har en høyst usikker framtid. Røde Kors driver helseklinikker og sosiale programmer i tillegg til at de hjelper flyktningene med rent vann, sanitære utfordringer, hygiene og noe nødhjelp.

At det finnes noen som bryr seg og som forsøker å hjelpe, kan være en stor trøst i seg selv. Vi vil gjerne hjelpe enda flere. I programmet Juleaksjonen på TV 2 lørdag 16. desember gir vi enda mer innsikt i utfordringene for verdens barn og prosjektene til Røde Kors og Røde Halvmåne. Vi oppfordrer alle til å få med seg sendingen.

Med sitt verdensomspennende nettverk av søsterorganisasjoner har Røde Kors en unik innsikt i behovene til barn i nød og vi har tilgang til områder i svært mange land der barn er uskyldige ofre for fattigdom, krig, naturkatastrofer og forfølgelse. Vi ønsker å rette folks oppmerksomhet mot det ufattelige antall barn i verden i dag som lever på eksistensminimum og som hver dag kjemper for å overleve. Røde Kors arrangerer derfor sammen med TV 2 en stor aksjon for å verve flere faddere til vårt arbeid for disse barna. Vi ønsker å hjelpe flere med å overleve barndommen.

La oss gi disse barna en julegave som gjør en forskjell, som gir dem en mulighet til å få en god barndom og et godt liv.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.