Kjære innbyggere i Eidsvoll, Sundet trenger deg! Sundet trenger deg fordi stedet blomstrer, og ønsker at du skal delta i Sundets spennende reise inn i fremtiden. Vær med å bygge Sundet til Romerikes kulturelle hovedstad!

Sundet er stedet hvor ting skjer. Der finnes det festivaler og kulturarrangementer, konserter, filmer, ukentlig levende musikk, quizkvelder, poesiopplesninger, historiske turer, kafeer, filmklubb, båtliv, og mye mer.

LES OGSÅ: Vær glad i den nasen du har

I tillegg er Sundet en liten perle med sin fantastiske beliggenhet ved elva, sine søte butikker, mystiske høyde – Sundtoppen, kommunebygninger og togforbindelser.

Eidsvoll og Sundet oser også av historie. Geografisk ligger Sundet strategisk til – en viktig elvekryssing mellom Mjøsa og elvene i tusenvis av år, som tingsted ved demokratiets fødsel i 1022, som kirkested siden 1018, Henrik Wergelands barndomsinnflytelse som Norges første menneskerettighetsaktivist, innflytelsesrik poet og fader av 17. mai som en nasjonalfeiring, samt Camilla Collett som en av Norges første feminister. For ikke å glemme at Eidsvoll ble valgt til å bli endestasjonen for Norges første togrute, samt havnen til Skibladner som den eldste kontinuerlige driftet, dampdrevne fergen i hele verden. Sundet har alt!

LES OGSÅ: – Vi må snakke positivt om Sundet

Og Sundet er på farten. Tettstedet er på randen av sin største utvikling på tusen år med en fordobling av forretningsvirksomhet og utbygging av hundrevis av nye boliger og kommunale tjenesteboliger. Enten vi liker det eller ikke, er endringene i horisonten, og vi kan enten ignorere dem, bekjempe dem eller gjennom samarbeid prøve å styre dem til vår fordel.

Vår utfordring vil være å beholde alt som er positivt med Sundet, mens vi tar imot nye bygninger, nye innbyggere og nye ideer. Jeg er sikker på at Eidsvoll og Sundet kan klare også denne omveltningen på samme måte som stedet har tilpasset seg den nye religionen i 1018, tilpasset seg til en stat og starten på et demokrati i 1022, tilpasset seg Grunnloven i 1814, tok innover seg menneskerettighetene og feminismen tidlig på 1800-tallet, tilpasse seg nye former for transport fra båt til jernbane til bil, og tilpasse seg nye livs- og shoppingtrender. Sundet har alltid vokst og har alltid endret seg og tilpasset seg.

I løpet av alle disse endringene er det menneskene i Sundet som har gjort vår historie rik, helt fra når sundmannen ferget folk og varer over elven. Alle de som bor, jobber og besøker Sundet er de som har gjort det til det utrolige stedet det er i dag, og vil gjøre det til et enda bedre sted i morgen. Sundet har vært et kulturelt sentrum i tusen år og sammen kan vi fortsette denne tradisjonen ved å bygge opp kulturkapitalen gjennom de neste tusen år.

Og det er der du kommer inn. Sundet trenger dine ideer, din energi og din deltakelse. Dette er livsblodet av kultur – menneskelig kreativitet, lidenskapelig engasjement, bygninger som puster med aktivitet og historie som er i live. Kom og bli med Sundets framtid! Hvis du har ideer til aktiviteter, festivaler eller klubber, så trenger Sundet deg! Hvis du vil være frivillig, trenger Sundet deg! Hvis du bare vil bli involvert og være en del av samfunnet ditt, så trenger Sundet deg! Hvis du vil bevare det vi allerede har og gjøre Sundet enda bedre, så trenger Sundet deg! Alle er velkommen – om du er ny til Eidsvoll eller din familie har vært her i tusen år. Sammen kan vi bygge det ideelle samfunnet som vi vet at Sundet kan være. Kom og bli med oss!

LES OGSÅ: Vil ha strand i Sundet

I de siste månedene har innbyggere i Eidsvoll stilte opp på folkemøter og vist sterkt engasjement – alle vil pleie det blomstrende samfunnet. Folk har tatt initiativ til å bistå kommunen med å utvikle arealplan og en strategisk visjon for Sundet. Vi har sett flere innlegg i denne avisen som omtaler engasjement og interesse om Sundets framtid, herunder anerkjennelse om både hvor bra Sundet er i dag og det potensialet den har til å bli enda bedre. Torsdag 1. mars fra 18.30 til 20.30 møter vi igjen i Kulturkafé Henrik, denne gangen for å drøfte måter vi kan videreutvikle Sundets kulturelle potensial. Du kan også delta på Facebook-siden «Vi som vil at Sundet skal blomstre». Kom og vær en del av et voksende samfunn med en framtid som er like spennende som fortiden.

Ses i Sundet!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.