Eldre er som alle andre, med ulike ønsker og behov. Ulik grad av helse, sosialt nettverk, ulike interesser og ønsker tilsier at vi må snakke mindre om eldre som en homogen gruppe. Vi må også snakke mer om eldre som en viktig og sentral bidragsyter til både lokalsamfunn og nærmiljø. Vi må kort sagt ha en variert eldrepolitikk og vi må debattere eldrepolitikk som mer sammensatt og fylt av muligheter for både den enkelte og for samfunnet.

I de fleste andre sammenhenger er vi opptatt av frihet til å velge, individuell tilpasning og trygghet for gode tjenester når man har behov. Det må gjelde i debatten om eldrepolitikk også. Hurdal skal være en god kommune å bo i. For alle aldre. Det kan høres selvsagt ut, men det er ikke opplagt at det er slik.

Når vi snakker om eldre, så handler det ofte om eldreomsorg. Det er naturlig, siden mange opplever at hjelp og bistand i livets siste del er og har vært mangelfull. Mange har kjent på det som oppleves som en form for umyndiggjøring eller manglende individuell tilrettelegging. Mange har også meldt om stor takknemlighet for den jobben som gjøres av ansatte innen pleie- og omsorg. Det er stor profesjonalitet og endringsfokus med vekt på bruk av velferdsteknologi i pleie- og omsorgssektoren.

Vi skal ha gode pleie- og omsorgstjenester for de som har behov for dette. Samtidig må vi huske at kategorien «eldre» har aldri vært sprekere og mer ressurssterke enn de er nå. Det er mange som opplever gode, friske og aktive år som pensjonist. Det er en fantastisk gave for hver enkelt, men også for samfunnet.

Mange ønsker å aktivt bidra til samfunnet på ulike måter, men ikke alle opplever at det er enkelt å få til. Ett av tiltakene kan være å tilby eldre over 75 år som ønsker det, en individuelt tilpasset eldreplan. Denne kan både skissere behov, og muligheter for å bidra til fellesskapet om man ønsker det. Mange ønsker å tilbringe livet i nye og mer sosiale boformer, der man i tillegg til å ha sin private leilighet har fellesarealer som deles på ulike måter. Slike nye boformer er etterhvert blitt relativt vanlig i en del europeiske byer. Det motvirker ensomhet, det styrker de sosiale fellesskapene og det bidrar til økt livsglede. Vi tror mange eldre, særlig enslige, ønsker å bo i slike fellesskap der behovet for privatliv kombineres med et aktivt sosialt liv i et fellesskap. Uansett behov, helse og ønsker; det skal være både trygt, godt – men også meningsfylt – å bli gammel i Hurdal. Det kan høres selvsagt ut, men det krever vilje også fra lokalpolitikere for å få det til. Dette er noe vi i Hurdal Venstre brenner for å jobbe med i tiden fremover.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.