Frem til 1984 hadde hver enkelt kommune ansvaret for det som den gang het skoletannlegene, det vi i dag kjenner som den fylkeskommunale tannhelsetjenesten. Dette medførte store utfordringer med rekruttering til distriktene, kostnadskrevende struktur, og betydelig sårbarhet i hver enkelt kommune. Det ble da gjennomført en stor reform av regjeringen Willoch, og ansvaret ble flyttet til fylkeskommunen. Denne reformen har vist seg å være en ubetinget suksess.

Store og velorganiserte tannhelsedistrikter har vært en styrke for tannhelsearbeidet i landet. De har gitt oss et mer kostnadseffektivt og mer tilgjengelig tannhelsetilbud. Tannhelsetilbudet er også blitt mer likeverdig og uavhengig av den lokale kommuneøkonomien – eller lokale rekrutteringsutfordringer.

På denne måten har vi også klart å utnytte både utstyr og personellressurser på tvers av kommune- og distriktsgrenser på en god måte, akkurat slik regjeringen begrunner Politireformen, omleggingen av Forsvaret og andre store offentlige reformer. Alle faglige vurderinger og til og med en egen offentlig utredning, NOU 2005:11, konkluderer med at fylkeskommunen er et godt og velegnet forvaltningsnivå for den offentlige tannhelsetjenesten.

I arbeidet med kommunereformen foreslår nå regjeringen Solberg, støttet av KrF og Venstre, å flytte ansvaret for tannhelsetjenesten fra fylkeskommunen til kommunene.

Etter vårt syn vil dette bidra til å rasere over 30 års godt tannhelsearbeid i Akershus fylkeskommune, og det er vanskelig å se hvordan kommunene skal kunne drive tannhelsetjenesten like godt som Akershus fylkeskommune.

Forslaget ligger der, og tanken er å kjøre gjennom denne reformen uten noen som helst form for konsekvensutredning. Det er for oss en gåte at Høyre, Frp, KrF og Venstre vil slippe Karius og Baktus løs på denne måten.

Men, det er ikke for sent å snu. Derfor har jeg i dag, ikke bare på vegne av alle våre medlemmer innenfor den offentlige tannhelsetjenesten, men også på vegne av alle barna i Akershus fylkeskommune sendt et brev til fylkespolitikerne våre, ordførerne våre og stortingsrepresentantene våre for å få hjelp til å stoppe raseringen av en så viktig offentlig helsetjeneste.

Dette er en kamp som gjelder oss alle. Jeg håper dere også vil være med å kjempe for at vi skal kunne fortsette suksesshistorien som det norske tannhelsearbeidet de siste 30 årene har vært.

Ida Troberg-Sunde

hovedtillitsvalgt Parat

Akershus fylkeskommune

LEDER: Reise til tannlegen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.