Rapporten må være nedslående for forkjemperne for økt lærertetthet: «Ei målsetting med tiltaket var å øke læringsutbyttet. Vi finner ingen grunn til slike effekter», skriver forskerne fra SSB og Frischsenteret i sin rapport.

Ingen bør bli overraska over dette. Det var rett og slett ikke flere lærere norske ungdomsskoler trengte – heller økt kompetanse og faglighet?

Reformpedagogene er dessverre så dogmatiske og sterke i trua at forskerrapporten vil bli bortforklart. De vil benekte det faktum som forskerne slår fast: Forsøket til 1,5 milliarder kroner mislyktes. (op.cit.)

I praksis vil det si at ei klasse med bare 15 elever ikke nødvendigvis presterer bedre enn 30 elever i klasserommet. Dette kan jeg skrive under på etter over 30 år som lektor i gymnaset og den videregående skolen. Mange elever i klassa gir rom for økt læringsutbytte så vel faglig som sosialt. Dersom klasserommet/forelesningssalen er stor nok er det faktisk ingen øvre grense for antall elever som kan følge undervisninga. Vel er det slik at elevene sier det er lettere å ta ordet og spørre i mindre grupper, men dette gir seg altså ikke utslag verken på avgangskarakterer eller nasjonale prøver.

Alle har meininger om skolen, bortsett fra lærerne, hevda en modig professor som foreleste ved Universitetet i Oslo da jeg studerte. Nå vel – politikere (særlig de som aldri har stått bak et kateter) og overivrige pedagoger som hele tida maser om forsøk i skolen hadde nok venta seg et anna resultat av forskernes rapport. Nå vil det vise seg om de representerer «de siste dagers hellige» – eller om de stoler mest på objektiv og faktabasert forskning.

Trond Vågan er lektorlagsleder ved Eidsvoll videregående skole

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.