• Magnus Weggesrud

Status per. august 2018 er et politi i krise, et politi som blir fjernere og fjernere fra folk. Det er dramatisk. Man spiller nå russisk rullett med innbyggernes trygghet.

Reformen gikk i grove trekk ut på å slå sammen politidistrikt, nedlegge og sentralisere over 120 av norske lensmannskontor. Det lokale, stedbundne og tillitsfulle politiet skulle vekk. Rapporter som nå tikker inn fra distriktene, er et politi som ikke er i stand til å gjøre jobben sin, som en konsekvens av reformen.

KRISETILSTANDER

I juli kunne 11 av 12 tillitsvalgte i politidistriktene fortelle om det som mildt sagt kan karakteriseres som krisetilstander. 11 av 12 politidistrikt forteller om lav bemanning og at mange grove volds- og overgrepssaker ikke blir håndtert. NRK kan også melde om ansatte som sykemelder seg og ansatte som sier opp. Arbeidspresset er for stort.

I et av de største politidistriktene, Sør-Øst, kom det i mai inn totalt 7620 nødanrop til 112. Hele 1021 av de som ringte inn, fikk ikke svar. I Østfold i juni ble to gutter på 18 og 20 utsatt for grov vold, med deres 13 år gamle lillebror som vitne. Da de skulle levere anmeldelsen dagen etter, var beskjeden at de kunne få møte politiet mange dager etterpå, på en politistasjon langt unna.

Dårligere sikkerhet

I et innlegg på Politiforum.no 18. juni, oppsummerer hovedverneombud i Sør-Øst politidistrikt, Per Fronth, konsekvensene av reformen slik:

  • Dårligere sikkerhet for befolkningen.
  • Dårligere rettssikkerhet for ofre og kriminalitetsutøvere.
  • Generelt dårligere service for befolkningen.
  • Helseskadelig arbeidsmiljø for svært mange ansatte i etaten.
  • Utslitt/utrangert utstyr som skal benyttes av de ansatte – for å hjelpe befolkningen»

IKKE GITT MIDLER

For sannheten er at det ikke er gitt omstillingsmidler i forbindelse med reformen. De ekstra stabsressursene som ble tilført, førte kun til flere mennesker på kontor, ikke på gata, men på data. Pass- og ID-prosjektet ga en smell på 549 millioner, penger som kunne gitt flere politifolk ute blant folk. Noe av det mest alvorlige er at fokuset på forebygging har gått ned. Politifolk mener at vi innen få år vil ha enorme problemer med organisert kriminalitet.

LYTTE TIL FOLK

Nå må den politiske eliten i Høyre, FrP, Ap, Venstre og KrF begynne å lytte til hva folk med skoa på sier. Man kan starte med å erkjenne at dette ikke er en nærpolitireform, så må det iverksettes strakstiltak.

Det må bevilges en svær pakke med friske midler til distriktene, som skal øremerkes flere politifolk i gata, til etterforskning og til oppgradering av utstyr. Pengene kan vi for eksempel ta gjennom å nedlegge Politidirektoratet, som er blitt en pengeslukende, virkelighetsfjern og byråkratisk mastodont.

Dag for dag svekkes tilliten i det norske folk til at politiet er der når du trenger dem. Det er alvorlig. Nå må virkeligheten tas innover seg, før hele politiberedskapen kollapser.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.