Frontene i debatten om Ullensakers økonomiske situasjonen er fortsatt fastlåst mellom posisjonen og opposisjonen. Og skatt på næringsbygg og eiendomsskatt er den enkeltsaken som er mest framme i rampelyset. Også når ordfører Staahle i RB 27.juli bruker det lave gebyret på kommunale avgifter i Ullensaker til et generelt argument for å senke alle skatter: Skattlegging er «å bruke andres penger»? Er han nå generelt i mot skattlegging? Hvordan skal et kommunestyre kunne utøve driften av tjenestesektoren som innbyggerne i fellesskap er avhengige av uten skatteinntekter fra innbyggerne? Selv ikke Staahle kan vel mene at markedet alene skal styre alle økonomiske forhold? Da er det jo ingen vits for han å slåss om å være ordfører, eller i det hele tatt å ha et representativt organ som kommunestyre.

Riktignok moderer han seg til å si at «vi ikke skal skattlegge innbyggerne våre mer enn nødvendig». Men hva er så nødvendig? Det er jo dette debatten dreier seg om. Og her noterer jeg meg at regjeringspolitikerne i kommunen nærmest konsekvent har omdøpt innstramninger i velferdssektoren, som nå legges fram med bakgrunn i Agenda Kaupang rapporten, til å dreie seg om «mulighetsrom» eller «handlingsrom». Når rapporten legger fram tiltak som kan gi innsparinger på 342 millioner kroner i perioden 2020-2022, så framstilles det da som at det ikke er så farlig når vi kan nøye oss med innstramninger på 240 millioner i samme periode (varaordfører Willy Kvilten RB 9.juli). Som om vi da har mulighet til å avvise «innsparinger» på 102 millioner. Men dreier ikke de fleste av de forslagene som legges fram seg om innstramninger, dvs reduksjon av felles velferdstjenester? Så nyspråket om «mulighetsrom» kan ikke forskjønne den grumme virkeligheten.

Som når kommunestyret nettopp reduserte investeringene til kommunale boliger i 2019 med 25 millioner. Til en sektor vi burde prioritere høyere. Både for å gjøre det enklere for folk i etableringsfasen å komme seg inn på boligmarkedet, og for å reversere vedtaket om gjengs leie som rammer vanskeligstilte innbyggere.

Siden jeg har nevnt Kvilten, som den ene som bruker nyordene i debatten, vil jeg også gi han honnør for å gå direkte inn i problematikken. Selv om vi har ulike syn på hovedspørsmålet, så er jeg enig med han i at kvalitetssikring og effektivisering også hører med for å få en best mulig drift av en kommune. Jeg syns imidlertid ikke at han treffer spikeren på hodet når han i sitt RB-innlegg viser til barnehagesektoren som eksempel på innsparinger uten å redusere tilbudet.

Grunnen til at de kommunale barnehagene våre har for lavt belegg i forhold til bemanningsnormen er vel at vi har latt de private større barnehagene, som Læringsverkstedet og Hoppensprett, få «skumme fløten» ved å få dekke områdene med størst etterspørsel? Attpå til tjener disse ekstra ved at de offentlige tilskuddene de får blir større når de kommunale ikke fylles opp. Måten vi snur på dette vil være å la alle barnehagene som nå bygges i tettbygde strøk bli kommunale! Ikke rasjonalisere og slå sammen små kommunale barnehager, slik høyresiden prøvde seg på i fjor.

Og for å ta den sektoren det har vært strid om i de siste budsjettene, sjukeheimsplasser. Når innstramningene nå det første halvåret innebærer å kutte midler til det bebudede satsingsprosjektet Gjestad 2066 varsler det en forlengelse av krisen på dette området.

Så når det kommer til de harde realitetene, så må kommunen få større ressurser å rutte med. Det kan gjøres via to kanaler: Større statlige overføringer, som når Rødt sitt forslag til statsbudsjett for 2019 ville innebært 52 millioner ekstra til Ullensaker. Og gjennom skatt på næringseiendommer. Var det opp til Rødt ville det også bli eiendomsskatt på private boliger i 8-10 millioners klassen. Men Staahle og Kvilten kan slutte å true med dette, da de jo veit at det ikke kommer til å bli flertall for det i høst!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.