Norsk Lektorlag mener at dersom dybdelæring er et mål i skolen, må slankere læreplaner bli mere konkrete.

Mange elever strever med ulne og «åpne» læreplaner og lite presise læringsmål i en del fag. Kommentarene til de nye læreplanutkasta begynner å komme, og Lektorlaget har pekt på behovet for konkretisering gjennom hele prosessen. Hvorfor er det så viktig med konkrete og presise læringsmål?

Et lite eksempel: Det er forskjell på å snakke om neksusforbindelser i tysk grammatikk og det å finne subjekt og verbal i en konkret setning.

KONKRETE MÅL

Den sveitsiske psykologen Jean Piaget forska på kognitiv utvikling – tankemessige prosesser i læringsarbeidet – og viste at vi lærer mest hensiktsmessig når vi er aktive opp mot konkrete mål i våre omgivelser. Dette bør være et pedagogisk- psykologisk utgangspunkt for læreplanarbeid i alle fag.

FAG OG KUNNSKAPER

Norsk Lektorlag mener at skolens viktigste oppgave er undervisning i fag og kunnskapsutvikling. Politikere på tvers av partiene har pekt på behov for konkrete kompetansemål og et såkalt «verdiløft» i skolen. (norsklektorlag.no/arkiv 2019)

Fagfornyelse kan raskt bli et mantra av alle gode intensjoner og keiserens nye klær. Lektorlaget ser det slik at verdiløft og fagfornyelse går gjennom fag – med kunnskap, innsikt og allmenndannelse. Derfor er det viktig å vende tilbake til utgangspunktet: å holde blikket festa på målet om færre og tydeligere kompetansemål.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.