I såkalte gamle dager hadde nesten hver barneskole sitt eget skolekorps. Noen hadde sågar guttemusikkorps, som Mogreina og Vilberg guttemusikkorps. Som siste korps på Øvre Romerike, åpnet Vilberg for jenter i 1987 etter 61 års guttesuksess.

Korpsbevegelsen er viktig ikke bare på 17. mai der korpsmusikken er sentral for å få togene til å gå. Noen kommuner i Norge har vært nødt til å importere korps fra Sverige til sine tog, så dårlig er det ikke i Gardermoregionen, men noen korps har varslet rekrutteringssvikt i det siste. Minst like viktig som 17. mai-marsjering er opplæringen og innføringen mange unge får i teamwork og miljøskapende arbeid.

Korpsene ved mange skoler har sett viktigheten av et større miljø og slått seg sammen. I Nannestad er det nå ett skolekorps etter at korpsene slo seg sammen i 2003. Det har gitt ett slagkraftig, godt korps der øvelsene holdes sentralt i kommunehuset.

Også i Ullensaker er det utstrakt samarbeid. Fra 2002 har Jessheim, Hovin og Mogreina samarbeidet om Ullensaker skolekorps med øvelser på Jessheim. Kløfta skolekorps tiltrer når korpsene skal konkurrere. På nyttårskonserten til skolekorpsene i Ullensaker var det 160 musikanter og åtte dirigenter på scenen.

I Eidsvoll har Vilberg skoles musikkorps vært stort og sterkt lenge. Der nærmer man seg krise med kun 15 i hovedkorpset. Også i søndre Eidsvoll var det svikt, men en rekrutteringskonsert for skolene Dal, Råholt, Bønsmoen og Eidsvoll Verk ga 65 mulige aspiranter til et samlekorps i sørbygda.

Korpsbevegelsen vil ikke dø, men det er viktig at også korpsene med alle sine dyktige frivillige tar nødvendige grep for å ta vare på dem som gjerne vil spille trommer eller et annet instrument. For mange er det mer moro å spille trompet enn å spille fotball. Det skal vi være glad for.

Rekrutteringskonserter er bra og samarbeid på tvers av skolegrenser kan være nødvendig for å få et stort nok miljø. Men redd for 17. mai-musikken? Ikke ennå. Korpsbevegelsen er sterkere enn som så.

LES OGSÅ: Korpsturné med høy sjarmørfaktor

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.