Kvinner skal ha samme muligheter som menn til å ta frie valg for sine liv. Det er en politisk oppgave å legge til rette for dette.

Deltid står i veien for likestilling i Norge. 35,9 prosent av alle kvinner jobbet deltid i 2017, mot 14,7 prosent av alle yrkesaktive menn. Deltid er et av arbeidslivets store problemer med manglende forutsigbarhet for jobb, inntekt og fritid. Det nytter ikke å gå til banken og be om lån til egen bolig når du er nyutdanna og har en liten stillingsbrøk. Slik er det for mange i dag, og problemet er størst blant kvinner.

Når Arbeiderpartiet ønsker en skikkelig heltidsreform, så gir det en vinn-vinn-situasjon: bedre kvalitet i tjenestene, og mer forutsigbar styring av helse og omsorg. En rapport fra kunnskapssenteret DeFacto viser hvordan det ga millionbesparelser på å organisere heltidskultur gjennom trepartsamarbeid mellom kommunepolitikere, administrasjon og arbeidstakere i kommunene Lunner Songdalen og Bømlo. Heltid er med andre ord ikke bare lurt, men kan også være lønnsomt.

Arbeidet med en kultur hvor flere jobber heltid står høyt på den politiske dagsordenen i mange kommuner. Det er et arbeid som tar tid og som krever høyt fokus. I Bodø har kommunen arbeidet i to år med å forberede en omfattende reform for heltidskultur, og nylig gikk 37 ansatte over i heltidsstillinger. Dette markerer starten på et omfattende og målretta arbeid for heltid i Bodø, men det kommer ikke av seg selv.

Skal vi lykkes trengs visjonære og handlingsorienterte politikere som er villige til å jobbe langsiktig. Arbeiderpartiet mener det er en politisk oppgave å gi kvinner samme muligheter som menn til å jobbe heltid. Høyresiden møter oss ofte med at kvinnene må få frihet til å velge å jobbe deltid, og at vi ikke skal «legge oss opp i» den enkeltes valg. Men deltid er et strukturelt problem, og deltid avler mer deltid. Derfor har Arbeiderpartiet på Stortinget fremmet flere forslag for å bekjempe deltid, og i vårt alternative budsjett har vi blant annet 40 millioner kroner til et nytt statlig prosjekt med tiltak for heltid og mot ufrivillig deltid.

Likestilling har aldri kommet av seg selv. En viktig del av vårt oppdrag som likestillingsparti er å utfordre de strukturene som står i veien for likestilling og frihet for den enkelte. Vi gjorde det da vi tok kampen for kvinners stemmerett, kampen for selvbestemt abort og da vi innførte Likestillingsloven. Gros kvinneregjering utfordret maktstrukturer, og pappaperm og full barnehagedekning er viktige grep for at flere kvinner er i arbeid. Lista er lang, men fortsatt er det mye som gjenstår. I Arbeiderpartiet er våre ordførere klare til å ta kampen, fordi vi mener det er en politisk oppgave å legge til rette for likestilling.

Arild Grande og Ida Pinnerød
Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.