En mulighet ingen som er tilhenger av demokrati og administrativ effektivitet i fylkene, bør la gå fra seg. Viken er misfosteret ingen vil ha.

Viken har ingen klare fordeler – men en rekke klare ulemper. Viken har utelukkende oppstått som et elendig politisk kompromiss mellom regjeringspartier som vil avskaffe fylkeskommunen og regjeringspartier som ikke vil det.

Ingen ville ha

Dermed blir det heller aldri klart hvilke oppgaver de nye sammenslåtte fylkene skal ha – til tross for et utall av utredninger og utvalg. Dette fordi noen vil at fylkeskommunen ikke skal ha noen oppgaver.

Med en så konfliktfylt start for regionreformen, måtte resultatet bli noe som ingen egentlig ville ha. Alle tre fylkesting i Viken har sagt nei. Viken har åpenbart ikke stor folkelig forankring. Hadde regjeringspartiene trodd at folk var for dette, så hadde vi hatt folkeavstemninger for lengst.

Store avstander

Viken betyr altfor store avstander geografisk og dermed øker også avstanden mellom velgere og politikere. Viken betyr mer administrasjon, en masse reising og økte politikerlønninger. Det absurde i å lage en gigantisk enhet, i vår del av landet som ikke inkluderer Oslo, var klart fra dag én.

Det er ille nok med et Akershus som er delt av Oslo. Et Akershus som må ha fylkesadministrasjonen sin i nabofylket Oslo. SV har hele tiden jobbet for å få stanset monsterregionen Viken, både nasjonalt o i alle de tre fylkene. Skal sammenslåinger fungere må de være frivillige og de må være basert på folkeavstemninger. Skal de få oppslutning må de løse problemer, ikke skape problemer.

Politisk prestisje

Det er ingen tvil om at politisk prestisje er viktigere en fornuft. Det kom klart frem i møte tirsdag den 4. september. Når et mindretall bestående av H. V og Krf «blokker» en avgjørelse vi ser det i klartekst at prestisje råder. En utsatt behandling en måned, vil ikke endre noe ting.

Når flertallets forslag om stopp i arbeidet med Viken blir iverksatt på møtet i oktober, må det bare være første skritt mot en rask avvikling av hele Viken prosjektet. Ingen jublet da Viken ble født. Mange vil juble når dette sørgelige og dyre prestisjeprosjektet blir stanset. Det ville være en seier for demokratiet og sunn fornuft.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.