Vi samler barna og maler egg i vakre pastellfarger. Påsken nærmer seg, og for de fleste vekkes assosiasjonen om nettopp egg. Påskeegg fylt med smågodt, egg til frokost, egg som henger dekorativt fra greiner med knopper på. Påsken er høysesong for eggprodusentene. Men den egentlige produsenten, verpehøna, glemmes ofte bort.

Hun som blir klekket ut i en rugemaskin, kun for å levere egg til deg og meg.

Der hønemor i naturen ville bredt vingene sine over den lille kyllingen når hun entrer verden, får hun i det moderne maskineriet ingen omsorg eller opplæring av moren. Ingen forteller henne hvor hun kan finne mat, gjemme seg når en fare truer, eller når det er på tide å hvile. Livet uten en god barndom kommer ikke uten konsekvenser; norske industrihøner har svekkede sosiale evner. Det øker igjen risikoen for aggressive situasjoner, spesielt i et stressende miljø. Som en følge begynner noen med skadelig adferd, som fjærhakking og kannibalisme.

Høna verper i halvannet år. Da er hun utslitt, og begynner å produsere dårligere. For hundre år siden produserte en høne to kilo egg i året; i dag produserer hun 20 kilo egg. Produksjonspresset har blitt vanskelig å holde ut, og hønene får alvorlige lidelser som følge av dette. Beinskjørhet er et vanlig problem fordi den unaturlig høye eggproduksjonen tapper kalkreservene i kroppen hennes. Egglederbetennelse og leverproblemer er også vanlige lidelser.

Så hva kan vi gjøre? Det er lett å føle seg maktesløs i møte med rekken av problemstillinger som denne storstilte industrien bringer. Men det er faktisk et sted man kan starte, som ikke er så altfor uoverkommelig for de fleste av oss. Økologiske høner har bedre plass, får gå fritt, får grovfôr, dagslys og et mer stimulerende levemiljø. I motsetning til burhøner, har økologiske og vanlige frittgående høner større sosial frihet og mulighet til å utføre normal bevegelse og fødesøk. Alt dette er viktig for trivselen, og har enorm betydning for livskvaliteten til den tapre verpehøna.

Dyrevernalliansen oppfordrer til å bruke noen kroner ekstra og kjøpe økologiske egg neste gang du er i butikken. Da kan du være sikker på at høna som har produsert dem har fått utforske bakken, fått frisk luft – og sett sola!

Så mye skylder vi henne.

God påske!

Hanna Lunde er kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.