Nyheten slo ned denne uken bare måneder før et ultramoderne sykehus står ferdig. Et sykehus som hvor 300 kompetansearbeidsplasser er tiltenkt og flere kan komme. Et tilbud som er viktig for pasientbehandling og rehabilitering av folk tilbake til produktivt arbeid. Et tilbud som vil tilføre regionen Øvre Romerike hardt tiltrengte kompetansearbeidsplasser og som danner rammene for å utvikle et enda større kompetansemiljø. Når nyheten om at Helse Sør-Øst nå vil kutte i drastisk i oppdragsavtalen med LHL har det alvorlige konsekvenser som ikke er akseptable.

Helse Sør-Øst forhandler oppdragsavtaler med LHL på vegne av alle helseforetakene. Dette danner grunnlag for antall operasjoner og aktivitet ved dagens to LHL-institusjoner, Feiring og Glitre. Når nå det nye sykehuset snart står ferdig er risikoen for at Helse Sør-Øst raserer tilbudet ved sykehuset høyst reell. Det er ikke akseptabelt.

Gjennom år har det også vært manglende forutsigbarhet ved at man har hatt årlige avtaler om antall operasjoner mm og tilhørende pris. Avtalene kommer som regel på plass langt inn det angjeldende kalenderår – noe som er uforutsigbart. Etter de opplysninger som jeg sitter inne med om siste forhandlinger har Helse Sør-Øst tilbudt mindre og mindre hjertekirurgi og truet med total nedleggelse. Bakteppet for dette er sannsynligvis ønsket om å hegne om sitt eget kompetansemiljø, men er det rett ovenfor pasientene som risikerer å bli stående i kø i påvente av behandling? Det åpenbare svaret på det er selvsagt nei.

Når vi vet at fritt behandlingsvalg er en sentral del av norsk helsepolitikk og at man gjennom flere vedtak i Stortinget har forankret at ideelle aktører innen helse- og omsorgssektoren skal satses på er det en selvmotsigelse om LHL tilbudet skal raseres.

I Proposisjon 56 L 2014–15 Fritt behandlingsvalg og et tilleggsdokument av 27. juni 2014 som utgjorde oppdragsdokumentet til de regionale helseforetakene, bes de om å utarbeide en ny offensiv strategi for økt bruk av private innen 1. november 2014. I 2015 ble det fra departementet side ut mot helseforetakene gitt beskjed om at: de regionale helseforetakene skulle øke omfanget av anskaffelser fra private leverandører innen somatikk. Formålet er å redusere ventetider, avhjelpe flaskehalser og videreutvikle samarbeidet mellom private og offentlige aktører.

Om aktiviteten ved det nye LHL-sykehuset avvikles, som det kan se ut som, ser vi den største selvmotsigelsen i norsk helsepolitikk noensinne.

Som utdannet sykepleier vet jeg hvor viktig trygghet hos pasientene er. Fakta viser at LHLs hjertesykehus i Feiring har så lenge pasienttilfredshet har blitt målt, kommet ut som beste sykehus i Norge. Glitreklinikken er blant de tre beste. Hva angår medisinsk kvalitet scorer Feiringklinikken svært godt i de offisielle medisinske kvalitetsregistrene.

Nettopp kvalitet og pasientsikkerhet må vektlegges og Helse Sør-Øst må snarest komme på banen og se fordelene ved å samarbeide med å utvikle LHL og på den måten å bedre pasientbehandlingen i Norge. Derfor må dette sykehusets fremtid sikres umiddelbart.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.