De fleste av oss har vært der, eller så er det et tidsspørsmål før vi kommer dit. Når tiden stopper opp og sykdom rammer. Det altoppslukende øyeblikket da du selv eller en av dine nærmeste blir alvorlig syk, dør eller får beskjed om utredning på grunn av mistanke om fysisk eller psykisk sykdom.

Det er da vi alle trenger noen som bryr seg. Sorgen er aller mest ensom. For de fleste hjelper det å dele, for noen få vil det å være i fred være best. For alle er det viktig å vite at noen er der. Vi sier ofte til hverandre at bare ta kontakt hvis du trenger det. I sorg vil ofte det å få en telefon, et brev, mail, melding, klem, eller et besøk hjelpe enda mer. Har vi det vanskelig så går kreftene ofte med på å komme seg gjennom døgnet, og da er energien brukt opp. Vi er ikke flinke til å be om hjelp, derfor er det viktig at omgivelsene gjør det.

Påsken er som andre høytider en periode der mange er ekstra sårbare. Savn forsterkes ofte i situasjoner der familie og venner vanligvis samles. Tomme stoler og tomme senger blir en ekstra belastning.

Livet har aldri vært enkelt. For hvem har sagt at det skulle det? Livets ørefiker rammer ulikt, og når vi minst aner det. Nettopp fordi vi vet at det er slik livet er, så er det klokt å investere i nettverk fra tidlig alder. Slik foreldre bidrar til å til rette legge for seg og sine, og anbefaler barna å bruke tid på venner. Det er ikke alle som av ulike grunner kan eller klarer det.

Derfor bør vi alle ha en ekstra oppmerksomhet for menneskene rundt oss, både de unge og eldre. Hele tiden må vi minne hverandre om at det aller viktigste er å bry seg. Vi kan alle i påsken bidra til egen og andres psykiske helse ved å ta kontakt med noen. Det er enkelt og helt gratis, samtidig er verdien større enn gull. Den som gir får det dobbelte tilbake. Den som får øyner håp og omsorg. Da er livets ørefiker mindre vonde.

Tove Gundersen er generalsekretær Rådet for psykisk helse

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.