Da ble Roya Hashemi (23) fra Østre Toten funnet knivstukket og drept i en bil på fylkesvei 33. Hennes 38 år gamle kjæreste fra Oslo er drapssiktet. Mandag morgen våknet igjen Feiring til en ny drapssak – en kvinne i 60-årene ble funnet drept i en privatbolig. Etter en fem timer lang intens politiaksjon ble hennes ektemann pågrepet og siktet for drapet. Han erkjente straffskyld.

At Feiring rammes av to partnerdrap på tre uker er både tilfeldig og tragisk, men føyer seg inn i rekken av en dyster statistikk. Tidligere i år har det blitt begått fire andre partnerdrap i Norge, og fra 2000 har totalt 142 kvinner og 16 menn blitt frarøvet sin framtid av en partner de en gang elsket, viser en grundig gjennomgang fra VG. På Romerike har det fra 1990 og fram til i dag blitt registrert 15 partnerdrap, ifølge Øst politidistrikt.

VGs undersøkelse viser at nærmere én av tre drap i Norge i perioden 2000 til 2017 er partnerdrap. Hovedvekten av ofrene for partnerdrap er kvinner. Forskning viser at samlivsbrudd, økonomiske vansker og ubehandlede psykiske lidelser er blant risikofaktorene. Kriminologer mener det er mulig å forebygge partnerdrap ved å tørre å snakke om mørke tanker. Taushet tar liv.

Studien «Partnerdrap i Norge 1990-2012» er det dokumentert at det i hele syv av ti partnerdrap har vært registrert voldshistorikk før drapet. Derfor kalles partnerdrap ofte «varslede mord». Det er dermed mulig å forebygge, fastslår forskerne.

Ifølge rapporten opplever privatpersoner å ikke bli tatt på alvor når de varsler politi eller helsevesen om mulig partnervold, og ulike etater varsler ikke hverandre om risikotilfeller de vet om. Faresignalene må ikke overses. Man må se saker i sammenheng på tvers av etater, og ta grep før det er for sent.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.