Politikerne vil at nye Vilberg skole for nesten 800 elever bygges i massivt tre. Miljømessig positiv skal man jo være. Jeg håper også de betenkelige sidene ved å bygge en stor skole i massivt tre kommer fram før valget blir tatt.

Limtre-konstruksjoner er interessant, men foreløpig dyrt når det skal bygges så stort. Å bytte ut de vanlige byggematerialene stål, betong, Glava mm koster for mye pr. i dag. Hvor mange av dagens politikere vil betale én til to millioner kroner ekstra for sin blokkleilighet for at den er i massivt tre? Hvorfor synes politikerne i Eidsvoll det er ok å bruke skattebetalernes penger til et slikt kommunalt eksperiment?

Ved et tidligere utkast har rådmannen antydet at det koster minst 20 prosent mer å bygge Vilberg skole i massivt tre. Trolig mye mer for objektive erfaringer er mangelvare. Altså vil politikerne i Eidsvoll bruke nærmere 100 millioner kroner ekstra på denne løsningen. Betalinga for dette må da skje gjennom høy eiendomsskatt for innbyggerne. Hvilke andre valg for inndekning har rådmannen for å få et budsjett i balanse? Det er for få, kanskje ingen, som har bygd store skoler i massivt tre så langt. Vi kan ikke bruke skattebetalernes penger på et slikt eksperiment nå. Betenkelighetene er mange.

En lavinntekts-kommune som Eidsvoll må bruke sine penger mer nøysomt. Det mest betenkelige er kanskje at rådgivere og konsulenter vi må engasjere for å få opp et slikt bygg har et bein hos produsenter eller selgere av de produktene vi må bruke. Kompetansen på dette er begrenset. Vi har Sjoabrua over nye E6 i minne. Man skulle jo være så miljøvennlig å bygge den i tre. Den brakk når en tømmerbil skulle over. Konstruksjonen hadde vært igjennom to kompetansemiljøer i Norge!

Brannseksjonering blir en ekstra utfordring i et så stort bygg i tre. Forholdet brutto/netto areal blir også svært ugunstig i et slikt bygg. Anbudskravene vil også trolig medføre at det blir utenlandske leverandører av trekonstruksjonene – trolig tyske. Er dette miljømessig bra i skog-Norge. Og hvor i administrasjonen sitter kompetansen og erfaringen som skal til for å treffe de riktige valgene på de ulike løsningene?

Vi vi vil ikke at Eidsvoll skal gjøre samme tabben som «Terra-kommunene» gjorde med skattebetalernes penger. Bygg heller billig og solid på en måte som det er mye erfaring med. Vær gjerne miljømessig framoverlent men rasjoner med fellesskapets penger.

Arthur Buchardt har av ordføreren i Eidsvoll vært invitert til den faste byggekomiteen for å snakke om bygg i massivt tre ifølge EUB. Buchardt er en av de personene her i landet som har nok penger og kan bruke litt av sitt overskudd til å velge mer miljømessige løsninger selv om det koster mye mer. Han er slett ikke noen objektiv rådgiver! Vi kan ikke alle velge Tesla selv om det er mer miljøvennlig! Har ikke alle Eidsvoll-politikere forstått dette?

Jeg tror det beste miljømessige vi kan greie innenfor de økonomiske rammene vi har i Eidsvoll kommune nå er at oppvarminga i nye kommunale bygg skal skje med biobrensel. Og at byggene skal ha en lav faktor på forholdet brutto/netto areal. Vi må få mest mulig bruksareal ut av bygget.

La andre bygge store skoler i massivt tre før oss så vi slipper å få med oss alle «barnesykdommene».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.