• Jane Juul Kutzbach

Med dagens rutiner reduserer vi livsgrunnlaget til de ville planter og insektlivet og veikantene står først i august som golde striper.

Vegkantskjøtsel på Engervegen i Nannestad ble foretatt først i august måned 2019. Jeg har fått opplysninger om at den er en fylkesveg som Veidekke gjennom Statens vegvesen har ansvar for og gir oppdrag videre til private, som åpenbart ikke har fått veiledning på hva som er best for ivaretakelse av miljøet i dag.

Denne klipping er nærmere en rasering av all insektliv og plantevekst.

Enkelte plantetyper som blåklokke, som blomstret rikt i år, er fjernet fra jordens overflate nå. Andre steder er toppen av jordoverflaten likeså skrapet av, greiner blir likeså flenset av busker og trær, så der er åpne «sår».

Vegkanten var ellers svært vakker i år, med rik summing av insekter på grunn av regnet og at plantene fikk mulighet til å vokse og utvikle seg og insektene kunne leve. Det til kontrast til den tørre sommeren 2018.

Der var i år mulighet for litt botanisering og plukking av blomster. Nå er der helt dødt for der er ingen planter igjen her først i august. Er det slik vi vil legge til rette for artsmangfold nå og framover i den «grønne kommune» som Nannestad er? Noen av de private veger blir likeså klippet to ganger før St. Hans. Eksempel med Enger-Østbråten som er blitt «karseklipt» de siste år. Har lest Statens vegvesens anbefalinger på veg kantskjøtsel, og de fremmede arter der er uønsket.

Det artsmangfold og skjønnheten, der var for 15 år siden er borte siden de altfor store maskiner har fått jobbe uten veiledning og forårsaker miljøødeleggelse på sikt. I dag veit vi mer om miljøet og burde handle heretter.

Vi trenger alle de grønne» lunger «for plante og insekter vi kan beholde nå og framover i tid selv om enkelte høye plantearter og fremmede arter må klippes. Statens vegvesen sier vi må ta samfunnsøkonomiske valg og ha det praktiske perspektiv, men der er i dag slått fast, at der er en klimakrise og derfor er det spesielt viktig, at vi hver dag tar grønne valg.

Det må likeså gjelde vegkant skjøtsel. Her må vi gi «de grønne lunger»med planter og insekter bedre livsbetingelser. Her kunne man klippe differensiert og vente til sist i august.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.