Atomvåpen bidrar til en mer utrygg verden. En eneste atombombe kan drepe hundretusener. Det vil alltid være fare for at en eller flere blir detonert så lenge atomvåpen eksisterer, i krig eller ved en ulykke. Dessverre har nedrustningen så godt som stanset opp de siste årene. Vi fikk imidlertid et svært viktig gjennombrudd i kampen mot atomvåpen i sommer: Den 7. juli 2017 stemte et flertall på 122 av FNs medlemsland for en traktat som forbyr blant annet bruk og produksjon av atomvåpen. Forbudet fjerner ikke alle atomvåpen over natta, men markerer startskuddet for en ny, balansert og gjensidig nedrustning.

SV støtter forbudet, og mener det bør være en selvfølge at Norge står først i kampen for nedrustning. Den norske regjeringen, med Børge Brende i spissen, valgte derimot å avstå fra å stemme. Regjeringen har gjort det klart at dersom de vinner valget, vil de ikke under noen omstendigheter støtte det nye forbudet. – Det er en skam at Norge ikke er med på dette historiske vedtaket, sa overlevende fra atombombingen av Hiroshima i 1945, Setsuko Thurlow til organisasjonen Nei til atomvåpen. 15 nobelprisvinnere støtter prosessen og forbudet.

Det er trist at regjeringen velger å stille seg på lag med USA, Russland og Nord-Korea heller enn flertallet av verdens land, inkludert Sverige. Dersom Norge støttet opp om forbudet, ville det bidra til å legge press på andre NATO-land og atommaktene. Det ville stigmatisere bruken og utviklingen av atomvåpen, og sende klare signal om at vi ikke ønsker atomvåpen som en sentral del av vår forsvarsstrategi. Hvordan kan vi forvente at stater som har atomvåpen, vil nedruste, når vi selv ikke har støttet denne viktige traktaten?

Vi vet at våpenforbud fungerer. Norge var pådriver for forbudene mot klasevåpen og landminer. Disse avtalene førte til en tydelig reduksjon av slike våpen, og færre land har nå slike våpen som en del av sitt arsenal.

Det er ingenting som hindrer Norge i å skrive under forbudet, selv om vi er medlem i NATO. Det handler bare om politisk vilje. Derfor krever SV at en ny regjering straks må starte arbeidet for et atomvåpenforbud. Vi må være en fredsnasjon; ikke bare i ord, men i handling.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.