• FUG-leder Gunn Iren Müller Foto: Lisbeth R. Traaholth

Ulike typer familier har til alle tider eksistert, men det reelle mangfoldet har ikke alltid vært verken synlig eller akseptert i samfunnet. Det ønsker vi i FUG å bidra til å endre.

De foresatte som FUG representerer utgjør en mangfoldig gruppe med ulike familieformer. Dette ser vi på som en ressurs for fellesskapet, og det er viktig for oss at alle foreldre som har barn i grunnopplæringen skal oppleve å bli respektert og inkludert i skolen.

For noen familier er forventningene om at alle familier består av mamma, pappa og barn en utfordring i møte med skolen. Et godt hjem-skole-samarbeid fordrer at skolene har kunnskap om ulike familieformer.

Normativ organisering

For de av oss som er heterofile og har barn med noen av motsatt kjønn, vil en tradisjonell, normativ organisering av ulike typer hjem-skole-samarbeid kanskje ikke være noe vi stusser spesielt over. Men for andre kan dette oppleves som vanskelig eller rent ut sagt ekskluderende.

Mange foreldre som bryter med normene for familie er ressurssterke og har god trening i å opplyse om hvem man er og hva man kan ha behov for. Men for noen er terskelen høy for å være åpen om hvilken familiekonstellasjon man har, og noen har negative erfaringer i møte med det offentlige fra tidligere.

Da trenger man ofte støtte fra andre foreldre og fra skolen for å kunne delta i oppfølging av barna slik man ønsker.

Folk flest har jo ikke et bevisst ønske om å ekskludere noen, men mye handler om kunnskap og det å bruke et inkluderende språk ved å være bevisst på hva man sier og hvordan man sier det.

Foresatt-begrepet

I Norge i dag finnes det vel 1,1 millioner barn i alderen 0-17 år og felles for dem alle er at de har foresatte. Enten de foresatte er biologiske foreldre i et forhold med hverandre eller de er aleneforeldre, likekjønnede foreldre, fosterforeldre, verger eller foreldre som er flere enn to.

Begrepet «foresatt» inkluderer alle og kan med fordel brukes mer i sammenhenger der man ønsker å inkludere og vise at det er rom for alle.

For de av oss som er lesbiske, homofile, bifile eller transpersoner kan foreldremøtet by på utfordringer. Det kan være hvis man tar utgangspunkt i det normative og det for eksempel deles inn i mamma- og pappagrupper, eller skolen har skjemaer som ikke er tilpasset hvem man faktisk er. Det normative vil passe for mange, men ikke alle.

En slik mal for organisering av foreldremøter, arbeidsgrupper o.l. ekskluderer skeive foreldre av ulike slag, men også aleneforeldre blir i slike type situasjoner utsatt for en andregjøring som kan oppleves som lite inkluderende. Det er viktig at skolen er bevisst på dette og kan veilede foreldregruppa på en trygg og god måte.

Snakk om familiemangfold

Å snakke med barna om ulike familieformer er en del av jobben som må gjøres for å sikre en god og trygg skolehverdag for alle. At alle barn kjenner igjen sin egen familieform når begrepet familie dukker opp i undervisningen er viktig og nødvendig for at barna opplever at skolen er et sted man er trygg og inkludert, som den man er med den familien man hører til.

I tillegg er det viktig at alle barn lærer om det mangfoldet som finnes utenom sin egen familie. Det vil bidra til at mangfold blir noe man har et positivt forhold til, noe som kan forebygge identitetsbasert mobbing.

FUG samarbeider med FRIs Rosa kompetanse skole for å sikre at vi er bevisste på familiemangfoldet som finnes blant alle foresatte og for at foreldrestemmen skal høres også der. Mangfoldet av familier er en verdifull ressurs i seg selv, men vi ønsker å legge til rette for at flere foreldrestemmer blir hørt og at flere erfaringer kommer frem.

På den måten kan flere av familiene FUG representerer være trygge på at det ikke bare er under Pride-markeringer man kan oppleve tilhørighet, men også gjennom hele skoleåret.

Ha en god og fargerik sommer!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.