Leder i Rovviltnemnden i Oslo, Akershus og Østfold mener at norske saueraser er trege. Han etterlyser raser som kan stikke av når gråbein kommer.

Det finnes forebyggende tiltak mot rovvilt. Gjetere og tilsyn, gjerder med og uten strøm er noen. Felles for disse tiltakene er det faktum at de ikke har særlig virkning. Det er nest inntil umulig å forebygge angrep på bufe.

I Hurdal/Gran har det de siste ukene nesten vært mer folk enn fe i skogen. På tross av jakt og ekstra tilsyn kommer ulvene tilbake og skader beitedyr.

El-gjerder er testet ut, de har ikke ønsket effekt. Derfor har man nå endret navnet fra «rovviltsikre» til «rovviltavvisende hegn». Kostnader ved tilsyn og hegn vil knekke enhver beitebrukers økonomi.

Det er trist at lederen i nemnden ikke besitter kunnskap om saken. Han antyder at enkelte raser som har løpsevner utover det vanlige og det er disse vi må avle på.

Jeg kan av egen erfaring påstå at ulvens herjinger ikke påvirkes av saueraser. Norsk kvit sau, dala eller spælsau, ulver tar det de finner. Det finnes ingen sauerase på vår klode som kan slippe unna en ulv.

Ulv tar hjort, elg og annet smått og godt. Et lam, en kalv, sau eller ku, er lett bytte. Er det slik at ledere i nemnda ønsker sauer på størrelse med elg? Ser han for seg en sau som kan løpe som hjort? Er det slik at han nå er tilhenger av ekstrem genmodifisering i saueavlen?

Beitenæringen er mer enn villig til å prøve det meste, men sau à la moskus er latterlig. Lederen i nemnda antyder at det er beitedyrene som må ta ansvar for det som nå skjer i våre skoger. Det er å snu saken på hode.

Det vil bli vrient for en næring og forholde seg til en nemnds-leder som mangler forstand. Når en politiker med et sentralt verv innen rovdyrpolitikken kommer med slikt – har MDG og lederen i nemnda diskvalifisert seg selv fra videre debatt.

Det er i seg selv konfliktskapende, det var kanskje formålet med utspillet.

Marius Røer Andresen
leder Akershus Oslo Bonde- og Småbrukerlag

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.