Jeg har en nabo. La oss kalle ham Terje. Terje er en feinschmecker når det gjelder plen. Hans bedre halvdel mener det er en yrkesskade etter altfor mange kamper for Turns A-lag. Og plenen til Terje vil få styret i Eidsvold Turn til å måpe. Hos Terje er gressmatta jevn, grønn og aldri for lang.

KONKURRANSE

Å ha en sånn nabo er jo nesten for godt til å være sant. Dels fordi jeg har et ikke ubetydelig konkurranseinstinkt. Dels fordi det skal så uhyggelig lite til for å forrykke maktbalansen i nabolaget.

Noe av det morsomste jeg vet, er å slå plenen før Terje kommer hjem. Så er det bare å sette seg på verandaen med stoppeklokka og se hvor lang tid det tar før han starter opp sin grønne Viking-klipper. Det slår aldri feil.

SONS OF ANARCHY

Det hender temmelig ofte at vi slår samtidig. Etter runde på runde på plenen, står vi begge på hver vår side av gjerdet. Vi slipper opp fremdriftsspaken og betrakter hverandre taust mens vi ruser klipperne. Sett utenfra ser det sannsynligvis ut som en scene fra Sons of Anarchy, riktignok uten våpnene, narkotikaen og drapene. Og strengt tatt uten motorsyklene. Men det er temmelig nærme. Selv om jeg mistenker mennesker uten fantasi for å se to tullinger med hver sin gressklipper. Dem om det.

Det skal sies at våre respektive partnere nok tilhører gruppa fantasiløse. Ingen av dem ser noen grunn til å ha en konkurranse om beste plen. Min mann er sågar så avslappet at han slår plenen i buer. Alle vet jo at det skal slås i rette vinkler og kun rette vinkler. Han hevder i sin uforstand at det viktigste er at plenen slås. Terje og jeg vet bedre.

PSYKISK KRIGFØRING

En del av nabokrigen foregår på det psykiske plan. Som da vi begge klippet en lørdag og skulte på hverandre over gjerdet.

– Jeg synes det ser veldig ujevnt ut borte hos deg, mente Terje.

– Du slår vel begge veier? Jeg slår alltid begge veier.

– Du tuller? spurte jeg, men Terje sa ikke mer. Han bare sto der med et underfundig smil. Etter ni år som nærmeste naboer har jeg ennå ikke lært meg hva det betyr. Vel inne på kjøkkenet kastet jeg meg over min bedre halvdel.

– Tror du virkelig han slår plenen to ganger? Begge veier?

Min bedre halvdel sukket fra dypet bak Aftenposten.

– Sikkert.

– Tuller du?

– Sikkert ikke, korrigerte han, men det var for sent. Ingen umiddelbar støtte å få. Jeg fisket frem mobilen.

– Krysser jeg grensa om jeg sender en sms til samboeren og hører?

Sukket bak Aftenposten var et ubetinget ja. Så jeg sendte en melding til Terje i stedet.

Uten å få svar.

SØVNLØST

Det oppstår selvfølgelig små kriser i den grønne krigen. Som da gressklipperen min – unnskyld vår – plutselig sluttet å virke på høsten i fjor og det gikk tre uker uten klipp. Terje hang over gjerdet og betraktet elendigheten med det bredeste gliset jeg har sett.

– Klipperen har røket, sa jeg.

– Jeg kan ikke noe for det.

– Nei, nei, sa Terje.

– Men jeg hadde i hvert fall ikke fått sove om natta om det hadde sett sånn ut hos meg.

ROBOTKLIPPER

Stort sett er den grønne krigen en krig mellom likeverdige parter. Vi har begge, på hver vår side, bare én bekymring: Tenk om naboen får robotklipper!

PS. Plenen til Terje har felter med voldsomt kraftig vekst denne sommeren. Terje vet ikke hvorfor. Det gjør jeg.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.