Begrunnelsen for å etablere et nytt storfylke med 1,2 millioner innbyggere er fullstendig fraværende.

Geografisk er dette en håpløs konstruksjon. Noe nærmere et komplett skrivebordsprodukt skal man sannelig lete lenge etter. Det er ikke til å undres over at debatten om storfylket Viken nå har blusset opp på nytt.

Ingen ønsker denne «reformen»

Jeg kjenner ingen som innerst inne ønsker denne «reformen». Heller ikke blant politiske motstandere. Når den likevel forsøkes presset igjennom er det heller utslag av en tafatt regjerings behov for å vise handlekraft.

Denne holdningen bør nå legges til side til fordel for en ny og nøktern gjennomgang. «Reformen» det nå legges opp til er lite gjennomtenkt.

Hva skal den nye regionen bedrive?

Den unaturlige geografiske inndelingen er bare en side ved dette. Verre er det at ingen heller har noe klart bilde av hva den nye regionen skal bedrive, hva som skal være dens arbeidsoppgaver og ansvarsområde.

Det heter seg at større regioner er en forutsetning for å kunne overføre flere oppgaver til dette nivået i forvaltningen. Hvilke oppgaver det imidlertid helt umulig å få svar på. Hvilke oppgaver er det noen av de nåværende fylkene ikke er i stand til å ivareta? Dette spørsmålet står fortsatt ubesvart.

Vedtaket gjelder til man fatter et nytt

Det går ikke an å trosse Stortingets flertall, heter det nå. Ja, ja. Flertallet man skyver foran seg var det minst mulige, og var knyttet til forutsetninger som ikke er oppfylt.

Dessuten gjelder slike vedtak som alle andre: De gjelder inntil man fatter et nytt. Det er lov å ombestemme deg ved nærmere ettertanke, også for Stortinget.

Det er ingen enkel oppgave å endre grenser som har eksistert langt tilbake i historien. Det bør det heller ikke være. Det kan og bør likevel skje fra tid til annen. Men da må begrunnelsen være god og gjennomarbeidet. Det er den ikke i dette tilfellet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.