Vi har sett et stort engasjement i debatten om utbygging av vindmøller i Norge. Og mer skal det bli.

Vindkraft-debatten tyder på at folk ønsker at Norge skal bygge ut mer fornybar energi, men at de fleste ikke ønsker seg vindmøller i nærheten av der de bor. Det er forståelig.

I Norge er vi heldige med vår vakre, rene natur, de dype fjordene og høye fjellene. Vi har sterke friluftstradisjoner, og er opptatt av bærekraftig bruk av naturen. Høyres mål er å overlate naturen i minst like god stand til neste generasjon.

MER VINDKRAFT

Skal vi lykkes med det grønne skiftet, trenger vi mer klimavennlig energiproduksjon fremover. Teknologiutvikling og fallende kostnader har gjort vindkraft på land mer aktuelt i Norge. Mer vindkraft kan bidra til både verdiskaping og flere jobber. Men det kan også ha negative virkninger på miljøet. Vi politikere må balansere disse ulike hensynene.

Vindkraft til havs er mindre konfliktfylt, og har hatt en lovende utvikling. Men kostnadsforskjellen mellom vindkraft på land og til havs er fortsatt betydelig. Derfor vil ikke dette være et alternativ til vindkraft på land i den norske kraftforsyningen de nærmeste årene.

Regjeringen har gitt Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) i oppdrag å samle kunnskap om virkningene av vindkraft. De har laget et kart over det de mener er de mest egnede områdene for å sette opp vindmøller i Norge, og ikke minst hvilke områder som er sårbare og bør vernes. Resultatet er et grunnlag for en nasjonal ramme for vindkraft, som ble presentert 1. april 2019.

UT PÅ HØRING

Regjeringen vil nå sende forslaget på høring, og reise rundt i landet på regionale innspillsmøter.

Noen vil på disse møtene prøve å få inn områder de mener er utelatt i høringsutkastet, mens andre mener det er områder som må tas ut for å ta vare på verdifulle naturområder. Nå er det viktig at vi politikere lytter til aktører og innbyggerne før noe skal bestemmes.

ET SIGNAL

Blir en slik ramme vedtatt i Stortinget vil den være et signal til utbyggere om hvilke områder politikere vil verne, og hvilke områder som egner seg for vindkraft. Uansett vil det være ordinære konsesjonsprosesser med grundige konsekvensanalyser dersom områder skal bygges ut.

Forhåpentligvis vil en nasjonal ramme for vindkraft fører til mer forutsigbarhet rundt utbygging av vindkraft i fremtiden.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.