Enkelte avisinnlegg den siste tida har vist dette, jf. EUB 23.01.17 på debattsidene.

Partiboka og posisjoner skjuler ikke lenger overgrep og maktmisbruk. I all offentlighet ble Trond Giske (Ap) tatt med «buksa nede» da han vifta med sin moralske pekefinger i en valgkampdebatt med Sylvi Listhaug (Frp). Alle gjennomskua hersketeknikken og mobbinga, og fortsettelsen kjenner vi. Alle partier har hatt stygge overgrepssaker, men slik jeg ser det er Giske-saken særdeles stygg, idet overgrepa skjedde da han var statsråd i landets regjering. Det er tross alt forskjell på en Unge Høyre–broiler som utnytter ei rusa jente og en statsråd som presser ei ung kvinne i et klossete forsøk på intimitet – i arbeidstida som utdanningsminister!

Hvorfor har sentrale politikere en slik undertrykkende atferd? En teori kan være kynisme og egoisme: Partiboka og gjenvalg er viktigere enn enkeltmennesket, altså en rein maktteori. Den berømte psykologen Sigmund Freud ville kanskje ha forklart det ut ifra psykoanalytiske teorier omkring en undertrykka barndom og utvikling av autoritetsangst, noe som igjen hindrer frigjøring og verdighet som voksen?

I den psykodynamiske tradisjonen kan menns undertrykkende atferd overfor kvinner også forklares ut ifra et grensepsykotisk perspektiv: Narsissistiske forstyrrelser etableres i de første leveåra og hindrer en normal sjølfølelse og et frigjort sinn som voksen. (Om indførelse av begrepet narsissisme – dansk utgave av Freuds artikkel fra 1914 i: Grensepsykotiske tilstander, Universitetsforlaget 1994).

Det er altså ingen grunn til å bagatellisere Giskes maktmisbruk, jeg viser igjen til journalist Marit Lunddal Løkens gode artikkel i EUB 11.01. som treffende heter «Gubbepreik». Alfahannene tviholder på reviret og undertrykkende maktforhold, de må ha åpenbare problemer med frigjorte relasjoner?

Nå vel – #metoo-kampanjen har avdekka stygge utvekster i samfunnet. Forutsetningen for verdighet er frigjøring. #metoo har i hvert fall bidratt til dette i avsløringa av ynkelige menn i politikken – og som heldigvis mister makt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.