Han var utvilsomt intelligent, men all skole han fikk var med korte bein å gå til fots fra Berger Bruk over Bergermoen til Eidsvoll Verk skole fra 1907 til 1914. Og gå samme veg tilbake gjennom den mørke Bergermoens skog – uredd og aldri sliten. Han var født i april 1900 på leilendingsbruket Nordenga i Skrukkelia. Der var skolevegen enda lenger, så familien flyttet til Berger Bruk før han fylte sju.

LÆRELYST

Han ville absolutt gå på skolen. Men far Ole Halvorsen Nordengen fra Skrukkelia, var stallmester for kammerherre Haaken Larpent Mathiesen på Berger, visstnok 20-30 hester før kammerherren kjøpte sin Napier i 1908-09.

Lærelysten til min far var stor. Han leste og leste, mest om mekanikk og fotografi, men også mye annet. I 1914 startet første verdenskrig, i 1916 ble det sykkel og månedlig to kroner i avbetaling på den, og i 1918 fikk han spanskesyken. Den tok livet av hundretusener, men far overlevde selv om han fikk ryggproblemer. I noen år fikk han jobb ved Telegrafen og deltok blant annet i montering av telefonledninger i Kolbotn «Kølabånn» i Oppegård. Dit syklet han som ukependler.

LES OGSÅ: Barndommens mange sider

FOTO I NY TID

Glassplatene var de første negativene han benyttet seg av da han tok bilder av mennesker og steder, hendelser og – ja da – seg selv! Han hadde klart å få tak i en snorutløser som var flere meter lang, og trykket av på en rolig måte. Alle måtte stå helt stille noen sekunder, brennvidda var lang og lukkertida også lang den gang. Senere kom den brannfarlige filmen...

Kvaliteten på datidas svart/hvite bilder var god hvis framkallingen, fikseringen og vannskyllingen ble gjort «etter boka». Mange av de bildene holder hundrevis av år, forutsatt at de ikke ligger i sola... Dagens bilder forsvinner sammen med en harddisk – og ingen finner dem igjen! I dag må alle ha ”backup” på bilder og brev. Dengang var det konvolutter av syrefritt papir som gjorde at bildene forble der de ble arkivert.

HELE LIVET

Foto ble fars interesse hele livet, flere av hans kameraer står i et glasskap til minne.

Snart er det 120 år siden han ble født, så det er på tide å samle og skrive ned hans historie. Kirkeakademiet i Eidsvoll har utfordret meg på å kåsere om Johan H. Granlys livsverk til høsten, en av de som dokumenterte eidsvollinger og folk fra nabobygdene, under siste krig både nordmenn og tyskere, serbere og russere - de trengte bilder til pass. Brudepar, barn og familier, slektssamlinger og bedrifter, produkter ved bedrifter, natur og skoleklasser – konfirmanter og korps og kor – far var en av de få profesjonelle den gang. Han er en i ei kort rekke – og en av de tidlige. Først var det Larpent fra Frankrike midt på 1800-tallet, så var det Johannes Holmsen, Normann, far, Lars Bry, Ole Øsmundset og Bjørn Hansen som levde av bygdefotograferingen sin. Alle disse har fortjent en solfylt plass i historien om samtidsdokumentasjon. En dokumentasjon som holder.

Så folkens: Ta svart/hvite bilder på ekte fotopapir. De holder for tidas tann!

LES OGSÅ: Da dette bildet dukket opp, måtte det bli mer nostalgi 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.