Hver 17. mai siden grunnlovsjubileet i 2014 har Ullensaker Historielag lagt ned blomster ved støtta på Li til minne om Skysskaren til Georg Sverdrup som var på tur til Stormannsmøtet på Eidsvoll Verk 16. februar 1814.

I år holdt lederen i Ullensaker Historielag, Jon Tore Beitnes, en kort tale der han oppsummerte bakgrunnen for Skysskarens betydning i norsk historie: Kronprins Christian Frederik var stattholder i Norge. Han hadde vide fullmakter, var godt likt og hadde opparbeidet stor tillit her i landet. Verken han eller nordmennene ville respektere Kiel-freden der danskekongen måtte avstå Norge til Sverige. Norske stormenn ville derfor møte prinsen for å drøfte hvordan Norge kunne utnytte situasjonen som oppsto etter Kielfreden, til å gjøre Norge til et fritt og sjølstendig land.

Prinsen ville imidlertid bli enevoldskonge i Norge. Da Sverdrup kom til Eidsvoll seint på ettermiddagen 16. februar, hadde han et møte med Christian Frederik der han klarte å overtale han til å oppgi tanken om å bli enevoldskonge. Og prinsen gikk med på å innkalle en forsamling som skulle lage en norsk grunnlov, og som i tur og orden kunne velge prinsen til konge, og slik ble det.

Etter all sannsynlighet var Skysskaren Engebret Pedersen Allergodt som var husmann og omgangsskolelærer. Han hadde opplevd krigen med Sverige i 1808 på nært hold og mislikte sterkt tanken på å komme under svensk herredømme, noe han ga uttrykk for under kjøreturen gjennom Ullensaker. Noen år seinere skreiv Sverdrup om sin rolle i grunnlovsarbeidet i 1814, og der gjenga han blant annet følgende av det Skysskaren hadde sagt: «Jeg vil give mit og mines Liv og Alt, for ikke at opleve den Dag da Norge bliver underkastet Sverige» og han avsluttet med ordene på støtta: «Husk at Gud er attaat». Skysskarens sterke skildring av stemningen på Romerike våren 1814 gjorde inntrykk på Sverdrup og bidro til at han fikk mot til å overtale prinsen.

Etter talen la Kari Engebretsen og Trygve Hansen ned blomster ved støtta, og vi sang «Ja, vi elsker».

Historielaget vil peke på at Skysskarens samtale med Sverdrup antakelig er første gangen en stemme fra allmuen ble vektlagt i en viktig politisk prosess der embetsmennene hadde vært enerådende i århundrer. Blant annet derfor er det god grunn til å hedre Skysskaren med blomster. I Ullensaker er støtta på Li det viktigste minnet om grunnlovsarbeidet i 1814. Historielaget ønsker derfor å skape en tradisjon med at støtta på Li skal være et samlingssted 17. mai.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.