Dette på bakgrunn av en nylig utgitt rapport bestilt av Kontrollutvalget i vår kommune. Ullensaker KrF er helt enig i at antall barn som opplever mobbing er bekymringsfullt mange, selv om vi ser en positiv utvikling for 2018. Men kampen mot mobbing er en svært viktig sak for KrF.

I 2017 fikk KrF flertall i Stortinget for at det skal opprettes mobbeombud i alle fylker.

Aktivitetsplikt

Høsten 2018 ble skolenes arbeid med det psykososiale miljøet (§9a) forsterket med innføring av Aktivitetsplikt.

Aktivitetsplikten skal sikre at skolene handler raskt og riktig når en elev ikke har det trygt og godt på skolen. Aktivitetsplikten skal også sikre at det skal nytte for barn og ungdom å si fra dersom de ikke opplever skolemiljøet trygt og godt, og den skal ivareta involverte elevers rett til å bli hørt. Undertegnede er sikker på at de aller fleste som jobber ved skolene i Ullensaker er kjent med Aktivitetsplikten.

På hver enkelt skole sin hjemmeside er det også lagt inn en godt synlig lenke som sier «Meld fra om mobbing eller krenkelser».

Det skal derfor være enkelt å si fra om mobbing og krenkelser her vi bor. Ullensaker KrF støtter anbefalingen fra Revisjonen om å iverksette tiltak for i større grad å avdekke mobbing i Ullensakerskolen.

SVÆRT KOMPLEKST

Men, vi vil også poengtere at mobbing er svært komplekst. Det er ikke nok med tiltak i skolen. Med over 20 års erfaring som lærer og nå også som skoleeier, samt som mamma til 6 skolebarn, så er det ikke nok at skolene er tett på. Det holder heller ikke at vi politikere pøser på med flere helsesøstre, miljøterapeuter og flere voksne i skolen.

Mobbing er en atferd som det enkelte hjem må ta tak i. Hvor inkluderende og anerkjennende er vi voksne i vår kommunikasjon? Hvilke rollemodeller er vi når det kommer til hva vi sier om andre, poster i sosiale medier, kommenterer osv.?

Videre vil jeg også påstå at frivillige, som er tett på barna i deres fritidsaktiviteter, har et stort ansvar. Dessverre har jeg vært vitne til tidlig seleksjon av barn i bl.a. idretten. Noen blir allerede fra 10-års alderen «satset på», mens andre får beskjed om at de ikke er gode nok. Dette er også med på å bidra til mobbing og krenkelser hvis ikke de voksne (som oftest foresatte) er eksepsjonelt gode på anerkjennelse og inkludering.

Mye høylydt kjefting og verbale krenkelser i alles påhør, er også en del av dette bildet.

Visjonen om at barn og unge i Ullensaker ikke skal oppleve mobbing – den er vi alle enige om. Foreldre, skolen og frivilligheten har et felles ansvar. Dersom vi skal lykkes i å skape en dannet atferd, må alle være med og bidra og ikke bare den ene part. «Hva er vi her for, om ikke å gjøre tilværelsen mindre vanskelig for hverandre», sitat: George Eliot.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.