• Trond Vågan, lektor, Eidsvoll videregående skole

Forbudet gjør unntak for pedagogisk bruk og for funksjonshemmede.

Professor ved BI og tidligere statsråd Gudmund Hernes (Ap) mener Norge bør følge Frankrikes eksempel: «Mobilbruk i undervisningen er en distraksjon og ødelegger konsentrasjonen man trenger for å lære. Elevene trenger ikke mobil på skolen for å utvikle digitale ferdigheter. Tvert imot kan mobilbruk i skolen føre til digitale uvaner og ødelegge kommunikasjonen mellom lærer og elev.» (Klassekampen, 3.august 2018).

BEDRE ETTER MOBILFORBUD

Kloke ord av professoren. Hvordan er situasjonen i dag? Alle skoler har et ordensreglement som regulerer mobilbruken, men er det nok? Neppe.

En britisk undersøkelse forteller oss at elever med svake faglige resultater gjorde det vesentlig bedre etter at det ble innført mobilforbud. (Education – Teaching, June 2018.)

Spørsmålet er altså om et nasjonalt forbud er veien å gå, og alternativet er å satse videre på at lærere og lektorer sjøl holder orden i sitt eget klasserom.

STJELER OPPMERKSOMHETEN

For å være helt konkret i en undervisningssituasjon: Apper som Snapchat er designa for å stjele oppmerksomheten vår og bør ikke være en del av ungdommens skolehverdag. Dersom mobil skal brukes i timer, må det i hvert fall være innafor rammene av et planlagt og organisert undervisningsopplegg.

Vi står overfor et klassisk dilemma der lokal frihet kolliderer med ønsket om ei felles nasjonal linje. Likevel – ordet forbud bør ikke tolkes stivbeint. Det er snakk om en hovedregel om at elevers mobiltelefon skal ligge i sekken.

En overordna skolepolitikk trumfer dette, og et mobilforbud vil kunne skape mer tid til faglig læring?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.