Vi lever i skammens år, skriver Marit Lunddal Løken i EUB torsdag 15.08.19. Bedre kan det ikke formuleres!

ORD OG PSYKOLOGI

Psykologisk sett er ordet skam et negativt ladet begrep og uttrykker ei nedverdigende side av andre og oss sjøl. Havner du altså innafor de skambelagte forutsetningene, er du pr. definisjon et umoralsk individ. Slike skam-ord rammer en stor del av befolkninga og er krenkende. Etter mitt skjønn har ingen av oss noen som helst grunn til å føle «skam», det er et undertrykkende og lite frigjørende begrep.

MILJØ OG FANATISME

Det blir hysterisk underholdende når enkelte lokalpolitikere vil erklære klimakrise i sin kommune. Har følelsene og den irrasjonelle delen av psyken fortrengt rasjonalitet og fornuft? Vi er nok alle opptatt av miljøet, og mange av oss har vært det siden den «grønne bølgen» på 1970-tallet – uten at det stod øverst på den politiske agendaen. Kanskje en tur i «skammekroken» hadde vært passende for folka i miljødebatten som hever pekefingeren i moralske imperativ overfor andre?

FRIGJØRINGSPSYKOLOGI

Psykologen og psykoterapeuten Sigmund Freud tok bl.a utgangspunkt i at massesuggesjon er en primitiv følelse hos mennesket. Dette kan gi seg utslag i at ellers sindige politikere blir opportunister og henger seg på ei stemningsbølge. Den franske legen Gustav Le Bon hevda også at en slik suggesjon fremmer uforutsigbarhet og er instinktstyrt. Andre psykologer er også opptatt av denne utslettelsen av individualitet og manglende sjølstendig tenkning. Psykologen Erich Fromm hevder at et menneske er fritt når det er intellektuell frihet, altså tenker sjølstendig og kritisk: «Et menneske er bare fritt om det kan velge.» (Erich Fromm: Det sunne samfunn, s.287. Pax forlag 1955)

Nåvel- tilbudet om et voksenopplæringskurs i freudiansk frigjøringspsykologi er hermed oversendt de ytterliggående i miljødebatten.

Når jeg ikke sykler eller går på rulleski, buldrer jeg fortsatt rundt i min potente v8- bensinbil – helt frigjort og skamløs… El-bil blir det når rekkeviddeangsten har sluppet taket.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.