De store mediene har hatt myte å skrive om etter at «#metoo» ble en realitet. Det meste av det som er skrevet er ok, men i helgen kom saken som satte kronen på verket for useriøs journalistikk. Trond Giske hadde vært på AUF-fest, kunne selveste NRK fortelle.

For journalister er det om å gjøre å sjekke sine kilder. Mulig NRK-journalisten hadde glemt det i sin iver etter å få ut en oppsiktsvekkende sak om Trond Giske. Fakta var at Trond Giske var på en årlig sammenkomst for stortingsrepresentanter med AUF-bakgrunn. De fleste godt voksne kvinner og menn, blant dem Anniken Huitfeldt og Mani Hussaini fra Jessheim.

TENDENSIØST

Når medier som NRK melder at «Giske troppet opp», «--deltok på AUF-fest med mye alkohol under tre måneder etter #metoo», er vinklingen å ramme Giske, som har beklaget og prøver å oppnå et normalt liv som stortingsrepresentant igjen. Hans handlinger som han har tatt «straffen for», var forkastelig. Det gir likevel ikke mediene rett til å beskylde ham for direkte usannheter. Saken i NRK ble gjengitt som sitatsaker i Nettavisen, Dagbladet, VG og Aftenposten med til dels tendensiøs vinkling. De sjekket heller ikke sannhetsgehalten i NRKs artikkel. Dette taler ikke til pressetillitens fordel.

OPPSUMMERING

Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum hadde denne uka en oppsummering av sakene om sex, løgn, #metoo og skitten politikk de siste månedene. Oppsummert ser lista omtrent slik ut:

  • Giske-saken
  • Frp-Lerstein foreslo trekantsex med mindreårig gutt
  • Venstres Grande hadde for ti år siden sex med 17-åring i en åker
  • Sps Navarsete fikk sexsjikane som sms for ti år siden fra guttetur der de fleste tilhørte partiet
  • Høyres Riise har opptrådt seksuelt uanstendig overfor flere
  • Frps Listhaug klarte ikke å holde orden på listhaugen (ordflommen) sin, sa hva hun mente, og måtte gå.

Noe gammelt og noe nytt. Disse sakene har overskygget det meste, kanskje unntatt USAs president Donald Trump, som i følge norske medier går fra krise til krise, også med seksuelt innhold. Sakene viser også at norsk politikk, i sin lille andedam, slett ikke er snill, slik vi kanskje har lett for å tro.

MED RYGGRAD

I dette bildet har saken om Stortingets store byggeoverskridelser dødd rolig hen. Jeg håper det betyr at vår lokale stortingspresident har fått orden på finansene og får gjort ferdig bygget. Valget av Tone Trøen var klokt, ikke minst fordi ingen medier har klart å hente opp noen «sensasjoner» rundt henne. Hun er bare dyktig, slik vi har lært å kjenne henne lokalt, både i politikken og i vaffelbua på Myhrer. Vi trenger nok flere politikere med en slik ryggrad.

Jeg leser fortsatt mange aviser på papir og nett og følger nyhetsbildet. En kan bli forundret over mange av de valgene som gjøres i de store redaksjonene. De maler om igjen og om igjen om det samme. Får man inn sex, «metoo» og intern krangel, blir det salg. Er det det som skal styre journalistikken?

SVARET ER «NEI»

Mitt enkle spørsmål har et like enkelt svar: NEI. Skal de seriøse mediene overleve må de også servere seriøs journalistikk som leserne ikke finner noen andre steder enn akkurat hos dem. Leserne er ikke en gjeng med dumskaller.

Her er Norges rike flom av lokalaviser forbilder. De store burde lære mer av dem, bli mer etterrettelige og sannferdige enn de store er i en del saker. Mange ganger beveger de seg på kanten av en sannhet på grunn av vinklingen, men de felles ikke i PFU (Pressens Faglige Utvalg, eller pressens selvjustis om man vil) av den grunn.

Jeg har tidligere skrevet om dette temaet. Skal seriøse medier overleve må de sette sin journalistiske fane høyt. De må være til å stole på, det må være etterrettelig og det må ha lesernes interesse. Selv om vi vet at «sladder om sex» leses av de fleste, kan begeret bli fullt når det fylles opp med halvsannheter og påstander som det ikke er dekning for.

DE VIKTIGE SAKENE

For lokalaviser som EUB (på papir og nett) er det viktig å fortelle om boligutvikling, utbygging, lokale politiske stridstemaer, folk i vinden, hva som ligger bak en prestasjon i kultur eller sport, kort og godt hendelser som betyr noe for leserne. Avisene må gå i dybden på en del ting, slik at leserne får informasjon de ikke får noe annet sted, verken i sosiale medier eller i praten hos frisøren. Det må være lokalavisen som setter agenda for hva det snakkes om hos frisøren. For eksempel utviklingen i Sundet, på Råholt og på Jessheim, eller om når, eller om, det blir flom i Vorma i vår.

I RYGGMARGEN

Det blir spennende å følge EUBs ansvarlige redaktør, Roger Aarli Grøndalen, i hans nye jobb som redaktør av fagbladet Journalisten. I EUB har han holdt den journalistiske fane på et høyt nivå. Det har vært til EUBs beste. Håpet er at han kan rettlede også noen ansatte i større redaksjoner enn EUB. I EUB ligger det i ryggmargen.

Den har du med deg, lykke til, Roger!

Flere Invitert fra Erik

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.