Med knapt flertall (V, H, MDG og Sp) falt forslaget fra Ap og Frp om en liten oppmykning av det nasjonale regelverket om minst seks kilometer. Dette regelverket gir en minimumsstandard. Det er opp til fylkeskommunene å gi bedre vilkår.

For grunnskolen er farlig skolevei et eget kriterium i regelverket, mens det ikke er tilfelle for videregående skole. Grensen for grunnskolen er fire kilometer, dog slik at grensen for noen år siden ble redusert til to kilometer for de minste klassene. Dette betyr at når en ungdom er 15 år og bor over fire kilometer fra skolen, har vedkommende rett på skoleskyss. Året etter, har etter regelverket samme person som elev ved en videregående skole, ingen mulighet for skyssrett uansett veiforhold dersom skoleveien er under seks kilometer. Dette forhold virker udatert i og med at fylkeskommunen ønsker at alle ungdommer skal gjennomføre en videreførende utdanning, samtidig som trafikksikkerhet blir tillagt en langt større vekt nå enn tidligere.

Det har vært et fåtall klager over dette strenge regelverket i den fylkeskommunale klagenemnda. De klagene som har vært, gjaldt så åpenbare urimelige forhold at dette dannet grunnlaget for Ap og Frp for å ta opp forslag om en liten åpning i regelverket for å bruke skjønn etter visse strenge kriterier i slike spesielle saker. Dette fikk vi altså ikke flertallet i hovedutvalget med på.

Argumentasjonen fra administrasjonen og flertallet var primært at 16-åringer har i løpet av ett år fått så god vurderingsevne når det gjelder trafikkbildet, at det ikke er farlig å la dem gå langs åpenbart meget farlig skolevei. Ellers gikk argumentasjonen på faren for mange søknader som ville koste mange penger og mye byråkratarbeid å behandle dem. Vår påstand var at kriteriene for bruk av skjønn kunne settes slik at det bare ville være de mest åpenbare tilfellene som ville kunne få skyssrett. De få klagene som har kommet om slike saker, tyder på det. Her settes altså hensynet til regelverk og kostnader foran hensynet til sårbare ungdom.

Denne saken er et eksempel på at byråkrattankegang altfor lett smitter over på oss politikere. Dette er etter min mening problematisk. Politikere må alltid være bevisst sitt verdigrunnlag og at de også skal være ombud for innbyggerne.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.