Skeptikerne tok feil, dette viser at det var riktig å innføre fraværsgrensa, det er faktisk den eneste reformen i skolen de siste tiåra som har vært fornuftig – og som har virka. Noe å lære av for reformpedagogene som siden 1994 har plaga elever og lærere med såkalte reformer som egentlig har ødelagt mye i norsk skole når det gjelder faglighet og den statusen som fagkunnskaper gir?

POPULISME OG UTFORDRINGER

Politikere som er skeptiske til fraværsgrensa bør vente med å vurdere eventuelle nødvendige justeringer til vi får se den fulle virkninga av ei fraværsgrense. Forslag om å fjerne fraværsgrensa nå fortoner seg som populisme, og det har vi nok av for tida.

VISER REALITETENE

Sjøl om fraværet har gått ned i stor skala, er det et stort antall elever som ikke får karaktergrunnlag på grunn av høyt fravær. Ja vel, men dette forteller mer om fortidas skole der lærere og lektorer kan ha følt seg pressa til å sette karakter der det egentlig ikke var grunnlag for det? Nå får vi i alle fall synliggjort dette

NOEN TALL

I Akershus gikk timefraværet ned med 33,6 prosent i 1. termin skoleåret 2016/2017. I Hedmark 42,1 prosent og i Østfold gikk fraværet ned med 44,2 prosent – slå den! Gjennomsnittet for alle landets fylker var en nedgang i elevfraværet på 32,2 prosent. (KS, op.cit.)

SKOLE ER FAG

Skolen må forholde seg til samtida, men «…skolen er for viktig til å bli overlatt til reformpedagogene», skriver filosofen Atle Måseide i Aftenposten 11. oktober 2016. Endelig en fornuftig røst i skoledebatten – og det måtte en filosof og idéhistoriker til! Måseide anklager her reformpedagogene for å være for mye opptatt av sosialpedagogikk/organisering/byråkrati, og for å neglisjere samfunnets (les: elevenes) behov for faglighet. Min erfaring som lektor i videregående i 30 år er at det er en sammenheng mellom lavt elevfravær og gode faglige resultater/faglig kompetanse. (Enhver privat bedrift med et fravær på 20–30 prosent er dømt til å gå konkurs, for å bruke dette som en metafor.)

Det enkle er ofte det beste, og innføringa av fraværsgrense i videregående er faktisk en skolereform med positive virkninger – som kan dokumenteres.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.