I stedet for innlåsing på Trandum, eller lignende steder, vil Arbeiderpartiet ha en ordning der foreldrene heller påføres fotlenke. Da sikrer vi at barn ikke fengsles samtidig som vi ivaretar statens behov for å ha kontroll på dem som skal sendes ut av landet.

Spillereglene i asylordningen er klare. De som får endelig avslag skal ut av landet. Dette bør helst skje gjennom assistert retur. Vi har gode ordninger med returstøtte til de som velger å samarbeide med politiet. Men det er stadig de som ikke reiser frivillig hjem. Da er politiet nødt til å bruke tvangsmidler som pågripelse og internering før utreise. Det er brutalt, men nødvendig hvis vi skal opprettholde asylordningens integritet.

Tvangsretur av barnefamilier er svært krevende, både logistisk og menneskelig. Det krever god planlegging og skånsom gjennomføring. Fordi noen foreldre saboterer uttransporteringen, kan det oppstå dramatiske situasjoner som er traumatiserende for barna. Politiets utlendingsenhet skal ha respekt for det arbeidet de gjør på vegne av samfunnet. Men å fengsle barn på Trandum er ikke en god løsning.

Regjeringen plikter å finne alternativer til fengsel for barnefamiliene som skal tvangsreturneres. Hvis de ikke gjør det er det brudd på både Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, FNs barnekonvensjon, og dermed også norsk rett. Det er regjeringens ansvar å få en slutt på fengslingen av barn.

Det er bra at regjeringen nå vil lage et mer «barnevennlig» alternativ til Trandum. Det er noe vi absolutt støtter. Men selv om fasilitetene blir «hyggeligere», så er det like fullt snakk om innlåsing av barn. Innlåsing skal kun brukes når alle andre muligheter er utprøvd. Dagens ordning, der det i realiteten ikke finnes alternativer er ikke bra nok. FNs barnekonvensjon er helt tydelig: Frihetsberøvelse av barn skal kun gjennomføres som absolutt siste mulighet. Slik er det ikke i dag og regjeringens forslag tar heller ikke hensyn til det kravet.

Vi skylder barna at vi prøver alle andre alternativer før vi setter dem i fengsler eller lukkede mottak. Fotlenker som alternativ til frihetsberøvelse av barn er ikke en liberalisering av asylpolitikken, men en human gjennomføring av returpolitikken. Barn hører ikke hjemme i fengsel.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.