Hvert eneste døgn tar vi i Kirkens SOS imot nesten 500 samtaler. Dette er en hyllest til alle hverdagsheltene som ringer og skriver til Kirkens SOS og forteller om uutholdelige øyeblikk, vanskelige følelser og hvordan de håndterer dette. Takk for at dere deler! Dere er umåtelig modige. Vi er takknemlige for å møte dere, og heier på dere.

Alle har en psykisk helse. Og alle mennesker møter situasjoner som utfordrer den i løpet av livet. Samtalene vi har med dere handler ofte om tap: Tap av kjærlighet, helse, økonomisk selvstendighet, frihet til å gjøre det man selv ønsker, verdighet, tap av mennesker vi er glade i… Det er verken rart eller flaut, det er menneskelig!

«Midt i et bunnløst mørke, kontaktet jeg dere, og med små spørsmål om store ting begynte lysene å tennes rundt meg. Det er fortsatt mørkt, men der er små lys å bevege seg rundt. Kanskje var det nå det snudde? Kanskje er det nå jeg overlever. Jeg lever i alle fall.» Dette er en tilbakemelding fra en innskriver.

Det handler ikke bare om tap, dere forteller også om mange seire. Vi får høre om lettelsen ved å komme ut av en depresjon og om gleden ved å klare å puste normalt igjen. Dere forteller om behov for å kunne feire, og opplevelse av at det ikke er lov. Dere snakker med rå sårbarhet om gleden som gradvis erstattes med frykten for en ny runde med stummende mørke og handlingslammende angst. Dere beskriver skammen og sorgen over hvordan sykdommen påvirker familie, jobb, venner, økonomi og bolig. Alt dette gjør det vanskelig å juble høyt over kampen dere akkurat har vunnet.

Når mennesker som kjemper seg gjennom psykisk sykdom blir bedre, og noen ganger seirer over selveste døden, er det lite beundring og få heiarop. Ofte er det slik at omgivelsene, selv ikke de nærmeste, verken vet eller forstår hvilket slag som er utkjempet. Mange som lever liv med depresjon, angst og andre psykiske lidelser tar den daglige kampen i mørket uten å si noe til noen. Det er fortsatt slik at mange skammer seg over det de tenker er en personlig svakhet og fordi de frykter hva folk vil tenke om dem. De er redde for at andre skal bekymre seg – og tanken på at ingen skal bry seg er uutholdelig. Kirkens SOS heier på livet og feirer deg som av ulike grunner kjemper alene. Vi hyller deg som er redd for å være til bry, men likevel har mot til å la familie og venner ta del i sykdom og smerte. Vi jubler for deg som har det så vondt at du må kutte deg, som ikke kan bevege deg fra hjørnet innerst i stuen, som ikke husket sist du var glad, som har mistet alt som betydde noe, som fortviler, gråter – og som likevel overlever. Kirkens SOS håper at i dag kan være dagen for at du kan være stolt. Stolt fordi du har valgt livet og for at du ikke har gitt opp. Hurra for hverdagsheltene!

Trenger du noen å snakke med så er det alltid noen på vakt i Kirkens SOS. Ring eller skriv til oss.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.