Men jordvern er viktigere enn flertallet av lokalpolitikerne i Eidsvoll kommune har fått med seg.

Tall fra kommunenes statistikkrapportering (KOSTRA) viser at det ble bygd ned 6000 da dyrket mark i Norge i 2016. Stortinget har vedtatt et mål at omdisponering av dyrket mark skal ned til 4000 da per år innen 2020 (vedtak 8.12.2015, Inst. 56S (2015-16).

Regjeringen har fulgt opp dette i et brev fra statsråd Dale i Landbruks- og matdepartementet 8.3.2016 til kommunene, fylkesmann og fylkeskommunene. Her henviser statsråden til Stortingets målsetting, og skriver at kommunene skal «ta omsyn til ulike føremål og samfunnsinteresser og balansere lokale ynskjer mot nasjonale interesser og mål. Viktige jordbruksareal er ei slik interesse».

Videre skriver Dale: «Både kommunane og fylkeskommunane har ei viktig rolle i å følgje opp dette målet i si planlegging». På den nasjonale jordvernkonferansen i juni 2017 uttalte Dale at målet om 4000 dekar omdisponert matjord per år skulle bli nådd, men «det krever kompetanse, mot, og evne til å prioritere også når det er vanskelig. Det er hovedgrunnen til at jordvernet har måttet vike, det har vært for enkelt å omdisponere matjord».

Men det er ikke vanskelig når det gjelder Tynsåkjordet! Jorda på østsida av Vorma, der politikerflertallet i Eidsvoll insisterer på å bygge ny skole, er dyp marin avsetning avsatt etter siste istid, den fineste jorda vi har i Norge. I tillegg har Eidsvoll et alternativ til skoletomt som attpåtil er regulert til formålet.

Å si nei til omdisponering av Tynsåkjordet var derfor ikke på noen måte vanskelig for dem som skal vokte de nasjonale interessene! Hvis det er greit å omdisponere på Tynsåkjordet, hvilke saker skulle da ende med jordvern?

Gitt de nevnte signalene fra statlige myndigheter, burde kommunen forventet innsigelse, og i alle fall tatt innsigelsen til etterretning da den kom. Men i stedet for å ta de nasjonale føringene inn over seg, kommer talsmannen for flertallspartiene, Finn Terje Tønnesen (Frp), med et usaklig sleivspark til Senterpartiet som nærmest må tolkes som om han ikke aksepterer noen slags form for overordnede nasjonale føringer som går ut over kommunenes styring.

Det er mange utbyggingssaker i landet vårt der nedbygging av matjord nesten ikke er til å unngå. Spesielt gjelder dette samferdselssektoren, der framføring av vei og bane må prioriteres. I vår region må vi, for øvrig også i henhold til nasjonale føringer, akseptere at noe dyrket mark går til boligfortetting nær trafikknutepunktene. Men der er arronderingen som oftest dårlig, med oppstykkede jorder som det er nokså lite effektivt å drive. Med Tynsåkjordet er det annerledes. Det er del av et sammenhengende åkerlandskap, best i klassen på matjord, og en alternativ byggetomt eksisterer.

Eidsvoll kommunes varslede anke er derfor svakt forankret. Det er vanskelig å se for seg at Kommunaldepartementet gir kommunen medhold forutsatt at statsråd Sanners departement legger til side sitt «ja til alt»-mantra, og tar Stortingets føringer på alvor. Til nedbyggingspartiene H, Ap og Frp i Eidsvoll vil jeg stille spørsmålet: Her har vi landets beste matjord og et bra alternativ for lokalisering av skolen. Kan dere gi eksempler på hvor det ligger bedre til rette for å bidra til å følge opp målet om «bare» 4000 da per år i omdisponering av dyrket jord, slik statsråden tydelig ber kommunene om i sitt brev?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.