Nye prognoser fra Norsk Industri viser ny optimisme i industribedriftene. De forventer en vekst på rundt fem prosent det neste året, og en svak økning i sysselsettingen. Det viser at regjeringens politikk virker.

Samtidig sier to av tre bedrifter at de i år og neste år vil satse på nye produkter i etablerte markeder og etablerte produkter i nye markeder. Dette viser at bedriftene er villige til å endre og omstille seg. Det er kjempeviktige egenskaper for å overleve den tøffe konkurransen internasjonalt.

Den tradisjonelt viktigste naturressursen for Norge – oljen – vil fortsette å være den viktigste driveren for vekst i mange tiår fremover. Men vi trenger nye næringer som skal skape økt verdiskaping og nye lønnsomme arbeidsplasser for fremtiden. Slik sikrer vi et bærekraftig velferdssamfunn, som er regjeringens hovedprioritet.

Samtidig står vi overfor en stadig raskere teknologiske utvikling. Digitalisering, robotisering og nye banebrytende teknologier kommer til å endre industrien slik vi kjenner den i dag. Fremover handler det om å skape nye produkter, produksjonsmåter og forretningsmodeller. Da må vi tenke grønnere, smartere og mer nyskapende. I tillegg kommer klimautfordringene. Der vil mye av løsningen ligge hos den innovative industrien.

Noe av det første jeg gjorde som ny næringsminister var å besøke Yara på Herøya i Porsgrunn. Yara har gjennom en lånegaranti på 1,6 milliarder kroner fra Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) sikret finansiering av en ny og moderne gjødselproduksjon.

Dagens industri i Grenland er noe helt annet enn det vi så på sytti- og åttitallet. Industrien her så tidlig muligheter i å utvikle en mer grønn industri og energieffektiv produksjon basert på industriell kunnskap. Dette er ferdigheter som er et godt utgangspunkt for å møte fremtidens industrielle utfordringer. Historiske industrisamfunn som Kongsberg, Raufoss og Mo i Rana er andre eksempler som har vist evne til rask omstilling og moderne næringsutvikling blant annet som følge av digitalisering.

I Akershus har Asker-bedriften Cambi internasjonal suksess med sin prosess for behandling av avløpsslam og matavfall for produksjon av biogass og biogjødsel. Da statsminister Erna Solberg i fjor åpnet «det norske» renseanlegget i Beijing, var hun med på et skikkelig dritt-eventyr. Asker-bedriften Cambi skal rense slammet fra kloakken til 20 millioner kinesere i Beijing. Det er bra, for regjeringen har satt seg som mål at Norge skal være en ledende industri- og teknologinasjon. Vi følger opp Industrimeldingen fra i fjor og legger slik til rette for at nye og eksisterende industribedrifter i Norge skal få fortsette å vokse. Vår tradisjon for samarbeid, tillit, flate strukturer og vår industrielle kompetansebase gir industrien et godt utgangspunkt. Jeg er stolt av at norsk industri både er omstillingsdyktig og nyskapende. Jeg er sikker på at den positive utviklingen vil fortsette.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.