I Aftenposten kunne vi nylig lese en kommentar skrevet av Erling Dokk Holm. Han er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og en av våre toneangivende fagpersoner innen by- og stedsutvikling.

Et hovedanliggende i teksten er å beskrive den positive utviklingen i Kristiansand. «En by på bedringens vei» er tittelen på artikkelen, og med det mener han å si at kristiansanderne har greid å snu den uheldige utviklingen i byen, der mye virksomhet i en periode ble flyttet ut av sentrum. Både næringsvirksomhet og bosetting ble flyttet ut av byen og etterlot seg et sentrumsområde som gradvis mistet sine funksjoner. Typisk er det såkalte Sørlandssenteret 12 km øst for byen, et handelsområde som i areal utviklet seg til å bli Nordens største.

Nå har kristiansanderne innsett at dette bar feil vei - sentrum fylles igjen med boligprosjekter og handel, og videregående skoler blir plassert på sentrale tomter. Det samme gjelder ulike typer kulturinstitusjoner, som Kilden teater- og kulturhus og bevaringen av gamle Agder Teater, som nå er tildelt oppgaven å fremme forskjellige kulturaktiviteter. Dokk Holm skriver at byen har tatt selvkritikk og satt en stopper for ødeleggelsen av sentrumsfunksjonene i den gamle bykjernen i Kritian Kvarts kvadratur fra 1644.

Sundet er ikke Kristiansand, men også Eidsvoll har et verdifullt sentrum som vi plikter å ta vare på. Ikke for å skape et nytt Jessheim, der mentaliteten ser ut til å være at jo større, jo bedre. Estetiske hensyn ser ut til å være av underordnet betydning. Det er på høy tid at Eidsvolls politikere tenker gjennom hvordan vi kan ta vare på vårt sentrum, for eksempel ved å la sentrale institusjoner forbli i tettstedet og ikke bli spredt til jorder og åser langt fra sentrum.

Sundet, på begge sider av Vorma, må få fylle sin rolle som kommunikasjonsknutepunkt og samle sentrumsoppgavene slik at det blir meningsfylt for mennesker å etablere seg i området. Det bærer galt avsted når enkelte kommunestyrerepresentanter ser det som sin oppgave å utøve en slags lokal distriktspolitikk og ved det tro at de gjør befolkningen en tjeneste.

Å nedgradere sentrum er en dårlig taktikk, her som i Kristiansand, og vil etter hvert framstå som et beklagelig misgrep. Misgrep som det vil være vanskelig for nye generasjoner å rette opp i. Vi må håpe at de nye trender også kan vinne innpass i Eidsvoll, slik de nå gjør i Kristiansand.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.