Ifølge Aftenposten er dette et av de største dataangrepene i verden. Over 300.000 datamaskiner i mer enn 150 land er rammet.

Viruset som låser og krypterer innholdet på datamaskiner det får tilgang til, utnytter et sikkerhetshull i programvaren til Microsoft. Men hullet har vært kjent en stund, og Microsoft kom med en oppdatering i mars som rettet feilen. Årsaken til at de fleste av oss slapp unna denne gang, skyldes ifølge sikkerhetseksperter at pc-parken i Norge er forholdsvis ny og vi i stor grad har oppdatert programvare på maskinene våre. Alle som hadde installert de siste oppdateringene til Microsoft, ble ikke rammet.

For kort tid tilbake intervjuet vi Roar Thon, fagdirektør for sikkerhetskultur i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Han påpekte at noe av det viktigste vi kan gjøre for å unngå trøbbel, er gode passord, gode backuprutiner og oppdatert programvare. For disse problemene blir ikke borte med det første, og for små og mellomstore bedrifter kan det være kroken på døra hvis man blir rammet av et dataangrep.

Blir man smittet av viruset WannaCry, kan man få låst opp igjen filene ved å betale 300 dollar i løsepenger. Det beste er å aldri havne i en situasjonen hvor man må forholde seg til denne typen problemstillinger, men mange kommer til å oppleve det. I EUB ble vi i fjor rammet av et lignende virus. Prisen den gang var noe høyere, men vi betalte ikke, og gode backuprutiner sørget for at vi ikke mistet vesentlig data. Avisen fikk vi også utgitt de dagene vi skulle. Men det tok også en drøy uka å få alt til å fungere igjen.

I ettertid har vi gjort en del endringer i rutiner pluss byttet leverandører og samarbeidspartnere, og forhåpentlig blir vi ikke rammet på nytt. Men skjer det? Da vil det være fristende å betale, selv om man da bidrar til å finansiere kriminell virksomhet. Det ville vært en billigere løsning for oss i fjor. Med forbehold om at filene da hadde blitt låst opp igjen.

Foto: Yuri Samoilov/Flickr.com/CC

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.