Kanskje en overdrivelse, men etter å ha sett bilder i EUB av hvordan eiendomsutviklere planlegger utbygging i Sundet er det viktig at rammene som de skal forholde seg til er så presise og forutsigbare som mulig.

Jeg la spesielt merke til en altfor enkel formel for beregning av byggehøyder i saksutredningen og har sendt inn en merknad om dette:

DEFINISJON BYGGEHØYDER

Fra «Prinsippavklaringsak for områdereguleringsplan for Eidsvoll sentrum»:

Gjennomsnittlig etasje BYA = Etasje min + Etasje max / 2

(Se bildet, formel 1)

Det er denne formelen som er for enkel.

Eksempel: I et område hvor etasjehøydene er fastsatt til mellom 3 og 8 kan en utbygger reise et bygg på 8 etasjer på en stor grunnflate og et bygg på en svært liten grunnflate på 3 etasjer. Utbygger vil da oppfylle kravet bestemt av denne formelen.

Formelen bør derfor inneholde byggenes grunnflate (BYA). Fotavtrykket et bygg setter må være produktet av byggets grunnflate og antall etasjer. Summen av disse fotavtrykkene må vektes mot disse byggenes samlede grunnflate.

En «bedre» formel for gjennomsnittlig BYA vil derfor være:

Gjennomsnittlig etasje BYA = (BYA1*etasjer+BYA2*etasjer+BYA3*etasjer+⋯......) / (BYA1*etasjer+BYA2*etasjer+BYA3*etasjer+⋯……..) 

(Se bildet i toppen av artikkelen, formel 2)

Et eksempel:

En utbygger vil bygge ut område med tre «blokker»

Blokk 1 med BYA1 =800m2 og med høyde 8 etasjer

Blokk 2 med BYA2= 400m2 og med høyde 6 etasjer

Blokk 3 med BYA3= 200 m2 og med høyde 3 ettasjer

Dette er ok etter formelen i saksutredningen, gjennomsnittlig høyde er 5,5 etasjer.

Etter en «bedre» formel blir:

Gjennomsnittlig etasje BYA = (800*8+400*6+200*3) / (800+400+200) = 6,7

(Se bildet, formel 3)

Altså betydelig høyere enn det som jeg tror og håper er intensjonene med det framlagte forslag. Dette må da utbygger ta hensyn til i sine planer.

Er det flere utbyggere innen et definert område, bør alle utbyggere i sin detaljplanlegging pålegges å følge denne formelen. Hvis ikke vil «første mann til mølla» gjelde.

Håper kommunestyret får dette inn i vedtaket.

Hva er et signalbygg?

For meg er den nye operaen i Oslo et godt eksempel på et slikt bygg. Det samme er verdens høyeste trehus, Mjøstårnet, ved Brumunddal, plassert utenfor tettstedet mellom E6 og Mjøsa. Det signaliserer muligheten av å bygge høyt i tre og stort sett med «kortreiste» materialer. I tillegg er det bygd to flotte svømmebasseng til nytte og glede for allmenheten. Men som det ble sagt i programmet «Norge i dag», når de var der på besøk: «Det betyr jo ikke at slike bygg skal poppe opp i tettsteder over det ganske land.»

Har også registrert en debatt rundt det planlagte bygget til Røkke på Fornebulandet. 200 meter høyt! Kåre Willoch har, med god grunn, uttalt seg kritisk.

Hva er det politikere, utbyggere, byråkrater og eventuelt andre i Eidsvoll ønsker at disse nye, altfor høye byggene i Sundet skal signalisere? For meg signaliserer disse planlagte høye byggene i stikkordsform:

  • Grådighet
  • Vill vekst
  • Pengemakt
  • Markeringsbehov

HAR MULIGHET

Kommunestyret har nå mulighet til å ta disse såkalte «signalbyggene» ut av planen. Med den utbygging av leiligheter som er planlagt i Sundet og omegn har både kommunen og utbyggere råd til å sette disse byggene på vent.

Røkkes planlagte bygg har allerede fått et «kallenavn» på folkemunne. Så dersom slike tårn, mot manges ønske, reises i Sundet, blir det i hvert fall spennende å se hvilke kallenavn disse bygningene får av folk flest.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.