Tidligere i sommer arrangerte Rødt Folketinget i Sundet, et åpent møte hvor sympatisører og nysgjerrige fikk høre om Rødt sin lokalpolitikk og de fremmøtte fikk mulighet til å stille spørsmål til de lokale listekandidatene.

På dette møtet kom det frem at folk støtter de politiske standpunktene og målene partiet har, men at assosieringen partiet har med kommunisme skremmer. Jeg vil derfor kort avklare hva Rødt er og hva Rødt står for, og hva våre mål er både lokalt og nasjonalt.

På landsmøtet til Rødt hadde partiet en grundig diskusjon rundt et nytt prinsipprogram, et dokument som er basis for det arbeidet partiet skal gjøre fremover. I dette dokumentet nevnes ordet kommunisme én gang helt til slutt i siste avsnitt sitat:

«Når en etter hvert kommer stadig nærmere målet om et samfunn uten undertrykking, i harmoni med naturens tålegrenser, vil det være mulig å se konturene av et klasseløst samfunn: en verden der alle mennesker er like mye verdt – og der grunnprinsippet er «yte etter evne, få etter behov». Det var dette Karl Marx kalte kommunisme.»

Målet er et demokratisk samfunn

Marx bruk av ordet kommunisme kommer fra det latinske ordet communis som betyr felles. Målet er et demokratisk samfunn hvor fellesskap og solidaritet står over egoisme og profitthensyn. Et system hvor menneskene lever i pakt med jorda og ikke setter profitt over bærekraft. Resten av prinsipprogrammet handler om miljø, likeverd, frihet, fellesskap, anti-krig, anti-imperialisme med mer, og den demokratiske løsninga som er et folkestyre. Ordet demokrati i forskjellige former blir forøvrig brukt mer enn 50 ganger. Rødt er et arbeiderparti som i all vesentlighet har samme mål som Nygaardsvold og landsfaderen Gerhardsen og Ap i mellomkrigstida og de første årene etter andre verdenskrig. De hadde også det klasseløse samfunn som mål.

I Eidsvoll har vi konkrete mål for å redusere forskjellene

Hva ønsker vi så å oppnå lokalt? I dag lever mer enn 10% av barn i Eidsvoll og Hurdal opp i familier som har vedvarende lav inntekt.

Dette er familier som i mange tilfeller ikke har råd til elementære ting som å varme opp huset om vinteren eller spise sunt og godt. Familier klarer ikke egenandel for SFO eller barnehage, og barna blir dermed holdt utenfor disse viktige arenaene for læring og sosialisering. I Eidsvoll har vi konkrete mål for å redusere forskjellene som har økt de senere årene takket være regjeringer som har satt symbolpolitikk og skatteletter for de rikeste foran velferd og bekjempelse av fattigdom.

Vi ønsker en verdig eldreomsorg

Vi ønsker videre et lokaldemokrati hvor kapitalinteresser, for eksempel i store byggsaker, ikke trumfer folkeinteressene. Vi ønsker en verdig eldreomsorg med god grunnbemanning og gode arbeidsforhold. Vi ønsker at kommunen skal ta en mer aktiv rolle i boligmarkedet slik at alle kan ha mulighet til å få et godt sted å bo. Og til slutt vil vi jobbe aktivt for bedre kollektivtilbud der det trengs mest, og da spesielt busser fra Feiring og Minnesund, og etter hvert en jernbanestasjon ved Minnesund med lokallinje Jessheim-Minnesund.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.