NVE har fått i oppdrag å lage en «nasjonal ramme for vindkraft på land i Norge» innen utgangen av 2018. Dermed er det duket for en vindkraftutbygging som vi ikke har sett maken til her i landet.

Hva betyr så dette – vil det komme ytterligere press på utbygging her på Østlandet og i Glåmdals-regionen? Kanskje er det gunstig at det allerede er foretatt konsekvensutredninger og vindmålinger i distriktet og at det går en høyspentlinje gjennom Nes kommune? Og hva med den allerede politisk vedtatte utbyggingen på Songkjølen/Engerfjellet i Nord-Odal, på grensa mot Nes og Eidsvoll? Hvilke virkninger får den for kommunene? For Nord-Odal selv og for Nes som må videreformidle kraften, for Eidsvoll som har avstått store grøntområder til E6 og jernbane, og snart bare har ett eneste område igjen, nettopp det mot grensa til Nord-Odal. Friluftslivet rundt kommunegrensene blir nødvendigvis ikke det samme når en stor del av landskapet forandres til industriområde.

Mitt inntrykk er at folk flest tror at det ikke blir noen vindkraftutbygging – ikke har de hørt noe mer og ikke har de sett noe mer. Siste info fra Nord-Odal kommune var på hjemmesiden i juli 2016. Men det jobbes med turbinplasseringer og med hvor veiene skal gå, og mye annet. Folk bør kontakte kommunen og forhøre seg om prosjektets status pr. i dag. Skulle distriktet bli rammet av ytterligere utbygginger må i det minste én ting stå klart; vi kan ikke ha alt det udemokratiske hemmeligholdet vi hittil har sett, især i starten ved avtaleinngåelser med grunneiere. Både utbyggere og kommuner må vise mye mer åpenhet og unngå utidig påtrykk, luftige lovnader og politiske hastevedtak.

Men hvorfor går myndighetene overhodet videre med planer for norsk vindkraft i vannkraftlandet Norge? Trengs vindkraft her? Behovet er aldri blitt skikkelig klarlagt, det må skje aller først. Det mangler dessuten forskning både på de økonomiske forutsetningene og på konsekvensene av de enorme naturødeleggelsene som vårt lands topografi medfører. Norge med fjell, skoger og heier er ganske annerledes enn for eksempel flate Danmark. Og ennå har ingen dokumentert at norsk vindkraft har påviselig klimaeffekt.

Man løser ikke ett miljøproblem ved å innføre et annet. Norske myndigheter skulle for lengst skrinlagt planene om mer utbygging, og i stedet hatt innsikt og mot nok til å si nei til alt som heter vindturbiner på norsk jord!

LES OGSÅ: Uholdbare argumenter om vindkraft

LES OGSÅ: Jo, Norge trenger også mer vindkraft

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.