Øreakupunktur er et supplement til annen behandling for folk som er under behandling innen rus og psykisk helse. Det er utviklet over lang tid gjennom kontrollerte studier. 

Vi har hatt flere møter for å prøve å få til øreakupunktur i Nannestad det siste halvåret uten positiv respons. Hvorfor?

Det ville blitt lettere for flere å ta imot tilbudet, enten det er på grunn av rus eller psykiske problemer. Kanskje noen ikke vil eller ikke klarer å reise andre steder. Viktig at de føler seg trygge. Brukere vi har snakket med ved stiftelsen Retretten i Oslo og på Årnes sier at de etter å ha mottatt øreakupunktur sover bedre, føler seg mer avslappet, får mer matlyst og har høyere livskvalitet.

Virksomhetslederen på Mikkeltun mener de ikke kan tilby dette på grunn av for liten plass og fordi andre kommuner rundt her ikke har dette tilbudet. Dette synes vi er svake argumenter. Lederen mener også at de må ha en brukerundersøkelse før de setter i gang. 

Det måtte vel være fint om Nannestad var først ute med tilbudet om akupunktur. Tror nok flere kommuner raskt følger etter når de ser resultatet. Plass er det nok av, og brukerundersøkelse mener vi ikke har noe for seg. Hvis brukerne blir spurt om de vil ha akupunktur, så vet de ikke hva de svarer på. De har jo ikke prøvd det. Send minst én person på kurs, ha tilbudet klart, og tilby pasientene det da. Det må gå an å begynne i den enden og ikke gjøre det så tungvint og vanskelig. Det blir ikke mindre rus og psykiske problemer blant folk i Nannestad. 

Vi mener kursavgiftene fort kan spares inn igjen ved at noen kanskje kan komme i jobb igjen og samtidig få et bedre liv. Det er vel viktigere enn de småsummene det er snakk om her. Et øreakupunkturkurs koster cirka 4000 kroner.

En representant fra Retretten, som har mange års erfaring med øreakupunktur, var i fjor høst på Mikkeltun for å informere om dette. Ledelsen viste dessverre ingen interesse, og møtte ikke opp. Skulle ønske virksomhetslederen kunne være positiv og interessert i å få i gang dette tilbudet.

Akupunktur er et godt og verdig supplement til det offentlige, om bruker er i en forberedelse til behandling/nedtrapping av rusmidler, eller i et ettervern til behandling. 

Akupunkturen kan være til god hjelp for fysiske symptomer som:

Skjelvinger, svetting, kramper, diaré/forstoppelse, verking, hodepine, hjerteklapp, kvalme/oppkast, nysing/snufsing samt kroppslig smerte.

Psykiske symptomer som: uro, aggresjon, irritasjon, panikkanfall, søvnløshet, depresjon og mareritt. 

Evner som bedres: Positive holdninger, avslapping, bevissthet rundt eget følelsesliv, fokusering, motivasjon, konsentrasjon, samarbeidsvilje og nyttegjøring av annen behandling. 

I stedet for å gi ut medisiner som pasienten kan bli avhengig av, er akupunktur et fint alternativ.

Brukeren blir roligere og mer avslappet, minsker russuget. Alt dette er viktig under rehabiliteringen. Det er også til mye hjelp for pårørende som er midt oppe i problemet. Da blir også de roligere. De som ikke har opplevd rusproblemet kan ikke klare å skjønne hvor hardt og vanskelig det er. 

Sykmeldte som jobber gjennom NAV sparer kommunen for store utgifter. Dette gjør samtidig folk friskere. Det blir også lettere å kombinere jobb og akupunktur hvis det er lokalt. Ikke alle kommuner har denne ordningen med jobb, så det er veldig bra i Nannestad. Behandlingen på Mikkeltun er ellers veldig bra. Godt samarbeid. Det betyr veldig mye for både pasientene og pårørende. 

Hos Retretten i Oslo og på Årnes er det mange som får akupunktur og vi er sikre på at mange ville satt pris på å få prøve dette i Nannestad.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.