Og våren kom omsider i år også – og med den kommer planter som vi liker og som vi ikke liker. Noen ødelegger artsmangfoldet i naturen og noen er plagsomme for helsa. Eidsvoll Bygdekvinnelag har miljø som ett av mange arbeidsområder, og i forbindelse med Verdens Miljødag 5. juni, som ble etablert av FN i 1972, ønsker laget å fokusere på hagelupiner og burot som er av dem som det ikke er ønskelig å ha i vår flora. Både privatpersoner og det offentlige kan gjøre en innsats for å bli kvitt plantene.

I Norge er 135 planter svartelistet og 17 planter er forbudt, deriblant hagelupin.

Hagelupiner er vakre der de står i veikanter og hager med alle sine farger. De ble planta i Norge i sin tid, blant annet for å binde sand langs jernbanestrekninger, og har siden spredt seg i store deler av Norge. Problemet er at de kveler biotopene i området. Når lupinene er avblomstra ser vi den lodne belgen, og der er det mange frø. Etter avblomstringa er det er få eller ingen planter som overtar området. Vi liker å se kløver, tiriltunge, forglemmegei og prestekrage i grøftekanten, så vi utfordrer herved kommunen til å fjerne lupinene. Om vi har lupiner i hagen må vi sørge for at de ikke sprer seg, og avfall må ikke kastes i naturen. Lupin kan også føre til allergi, og den er giftig.

Burot ser vi på som ugras, og den har en lei tendens til å vokse på «ingenmannsland» så det er ikke så mange som tar tak for å få den fjerna. Den er også vakker på sin måte med grågrønne blad på rød stengel. Burotpollen er et stort problem for allergikere, så en skikkelig dugnad i gata/veien, i boligområder og ved kommunale områder som skoler, barnehager og helseinstitusjoner et par år på rad før den blomstrer, kan fjerne planta. Den starter veksten i juni så da er det bare å sette i gang å slå eller luke. I likhet med avfall etter lupiner må det ikke kastes i naturen.

Norges Astma- og Allergiforbund arrangerer hvert år en burotaksjon. Eidsvoll Bygdekvinnelag har deltatt i slik aksjon og utfordrer med dette både private og det offentlige til en skikkelig burotaksjon. Med ønske om en burotfri sommer!

Foto: Wikipedia/CC

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.