Plastposer på butikken er kanskje praktisk, men vi – og med «vi» mener jeg mer enn Norges befolkning – må gjøre noe med plastposeforbruket vårt. Derfor også nye EU-regler. Det er mye som etter hvert hører hjemme på lista over ting som tar livet av planeten vår, men plast på avveie hører definitivt også hjemme her.

I Norge er ikke plastposer isolert sett et stort miljøproblem. Nordmenn bruker 82 prosent av posene til å kaste avfall. 15 prosent gjenvinnes til nye plastprodukter. Alt sammen ifølge Miljødirektoratet. Med tanke på søppelhåndtering har vi ikke noe godt alternativ i dag. Plastposer er også et veldig begrenset forsøplingsproblem her i landet.

Likevel: Veldig mange oss – meg selv inkludert – bruker langt flere plastposer enn vi har behov for. Hjemme hos meg samler det seg opp så store mengder poser at vi innimellom må fylle plastposer med poser for å levere dem inn til plastgjenvinning. Å bruke plastposer til å kaste søppel er kanskje bra, men å bruke poser for å kaste poser er ressurssløsing.

Vi har forsøkt å kutte ned. Ta med oss tomme poser til butikken. Kanskje burde vi investere i noen bærenett, men så skal man huske på å ta dem med seg … For egen del er jeg usikker på om en ekstra avgift vil bety mye. En eventuell poseavgift må bli veldig høy for at den skal påvirke sluttsummen på en handletur i vesentlig grad.

Men kombinasjonen «plasthvaler», høyere avgifter og at butikkene gir oss alternativer – om det er poser i papir, handlenett eller andre løsninger, kan kanskje sammen bidra til en høyere bevissthet rundt disse problemstillingene, slik at vi ikke drasser med oss mer plast hjem enn vi faktisk trenger.

LES OGSÅ: Vi slipper ikke unna plastposen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.