Nylig hadde Dagbladet Magasinet en lengre sak om ensomme eldre. Det var rørende å lese om hvordan overgangen fra et aktivt yrkesliv med kolleger rundt seg til pensjonisttilværelsen kan være krevende og føles ensom. At folk er ensomme og mangler nettverk har ikke tradisjonelt vært sett på som noe politikerne kan gjøre noe med. Men ensomhet er et folkehelseproblem vi må jobbe systematisk for å bekjempe.

I løpet av de neste tiårene vil vi få en dobling i antall personer over 80 år. Vi vet at det er sammenheng mellom ensomhet og økt risiko for alvorlige sykdommer som hjerte-karsykdommer og demens. Derfor er det også en viktig målsetting for eldreomsorgen å motvirke ensomhet og å oppdage psykiske lidelser så tidlig som mulig.

Arbeiderpartiet mener at ensomheten må bekjempes systematisk. Derfor har vi ved flere anledninger løftet temaet og sikret tidligere i år sammen med Sp, Sv og KrF et flertall for at regjeringen må få på plass lavterskel psykisk helsetilbud for eldre i flere kommuner. Det var også vi som tidligere i år sørget for at ensomhet tas inn i folkehelselovens § 7, et forslag som høyreregjeringen stemte ned ved to anledninger. Kanskje en liten seier, men likevel svært viktig, da dette innebærer at kommunene må iverksette nødvendige tiltak for å bekjempe ensomhet.

Vi kan også legge til rette for en aktiv alderdom med aktiviteter og kultur. I stortingsmeldingen Leve hele livet anerkjente høyreregjeringen at det var viktig med tilrettelegging for meningsfulle hverdager for eldre med fellesskap og aktiviteter. Samme regjering kuttet i 2016 Den kulturelle spaserstokken, en ordning som bidro til at eldre i 387 kommuner fikk kulturelle opplevelser. Midlene ble flyttet til fylkeskommunenes frie midler og det finnes nå ingen oversikt over hvordan tilbudet er i hvert enkelt fylke. En god eldreomsorg krever god kommuneøkonomi. Derfor hadde Arbeiderpartiet i 2018 over 3 mrd. kroner mer til kommunene. Fordi god eldreomsorg koster.

Alle skal ha en god og aktiv alderdom.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.